niedziela, 29 listopada 2015

Wołowina z imbirem


Dawno nie jadłam mięska...Ostatnio u mnie w kuchni królowały zupy.
Miałam ochotę na coś..wyrazistego,lekko pikantnego..czegoś innego. Może i Wy spróbujecie ?

Składniki:
  • 1/2 kg wołowiny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 pomidory
  • 1 szklanka wody
Cebule drobno posiekaj a czosnek przeciśnij przez praskę,przełóż do niewielkiej miseczki. Do cebuli dodaj kurkumę,imbir,chili,sól i wymieszaj.
Mięso pokrój w kostkę.
Do mięsa dodaj mieszankę przypraw,wymieszaj i wstaw do lodówki na ok. 3 godziny,od czasu do czasu przemieszaj.
Mięso smaż na oliwie do momentu aż się zarumieni. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory i duś przez ok. 10 minut.
Do mięso dodaj wodę i gotuj na małym ogniu przez 1 1/2 godziny.


czwartek, 26 listopada 2015

Drożdżowa rozeta


Składniki:
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki + 100 g
  • 2 łyżki cukru
  • 90 g masła
  • szczypta soli
  • 5 g suchych drożdży
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g cukru waniliowego
  • ok. 3/4 szklanki dżemu truskawkowego 
1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.


Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.


Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry. 
Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.



Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy. 
Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.



Jesienne słodkości!

środa, 25 listopada 2015

Surówka z marchewki


Banalnie prosta,a przy tym i jaka smaczna. Składniki zawsze dostępne pod ręką.
Najczęściej podaje ją do leniwych. Chociaż u mnie wygląda,to tak,że jem surówkę z kluseczkami a nie odwrotnie. Uwielbiam ją.
Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
Marchewkę i jabłko obierz. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Dodaj sok z cytryny i cukier. Wymieszaj i podawaj.

wtorek, 24 listopada 2015

Kluseczki leniwe


Przy takich kluseczkach myślami wracam do czasu kiedy taki leniwce robiła moja mama i babcia. Wiadomo,jak każde dziecko szalałam za wszelkiej maści kluchami. Tak jest do tej pory.
Teraz również i mój maluch się nimi zajada,często prosi o dokładkę. :)

Składniki:
  • 500 g twarogu
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 40 g masła
  • szczypta soli
  • cukier do posypania
Twaróg zmiel. Dodaj jajko,żółtko,sól i mąkę.
Zagnieć ciasto i podziel je na porcje. Stolnicę oprósz mąką. Z ciasta formuj wałeczki i krój na mniejsze kawałki (tak jak kopytka).
Gotowe kluseczki gotuj we wrzącej,osolonej wodzie, 3 minuty od wypłynięcia na wierzch wyjmij je łyżką cedzakową.
Masło rozpuść w rondelku,polej nim kluseczki i posyp cukrem.

poniedziałek, 23 listopada 2015

Babeczka z kubeczka


Co robię,gdy mam ochotę na jakieś ciacho ale nie mam ochoty na to całe pieczenie..bałagan w kuchni..itd. Co wtedy robię? 
Tadaaamm babeczkę 
Babeczkę możecie podać z bitą śmietan a albo z lodami waniliowymi.

Składniki:
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanka mąki 
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Do kubeczka wsyp suche składniki i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mokre składniki i jeszcze raz wymieszaj.
Kubeczek wstaw do mikrofalówki na ok. 2 minuty. Gotowe ! Enjoy :D


Jesienne słodkości!

piątek, 20 listopada 2015

Suflet czekoladowy


Suflet. Już na samo słowo 'suflet' niektórzy kiwają głową,że się nie uda. No jak nie,jak się uda.
A co jest potrzebne by suflet wyrósł i nie opadł?
Przede wszystkim...cierpliwość,po drugie dobrej jakości składniki, po trzecie czas,trzeba go pilnować i po czwarte dobrze nagrzany piekarnik.
Tyle i tylko tyle potrzebujecie by zrobić suflet. 
Składniki muszą być świeże. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika ! 
Suflet pieczemy,gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury,sprawdzamy godzinę i czekamy. Cała filozofia ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki
Masło rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj posiekaną czekoladę  i mieszaj aż składniki się połączą.
Odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Po czym dodaj mąkę,sól i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek i piecz w piekarniku  nagrzanym do 200 C przez 15 minut. Gotowe !


Jesienne słodkości!

środa, 18 listopada 2015

Owsiane kuleczki

Ostatnio naleciała mnie straszna ochota na słodkie. Pogoda za oknem nie sprzyjała wyjściu na spacer i przy okazji zakupom..Pogrzebałam trochę w kuchni,znalazłam owoce,jajka były,mąka,kakao itp. Z drugiej strony nie miałam ochoty piec. Więc postanowiłam zrobić coś...praktycznie z niczego. Produkty,których użyłam w mojej kuchni znajdziecie zawsze. Często robię owsianki,masło orzechowe lubię podjadać łyżeczką,no a kakao itd to podstawa. Może i Wy się skusicie.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 3 łyżki kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 110 g miękkiego masła
W dużej misce połącz ze sobą płatki owsiane,cukier,kakao. Dodaj wodę,ekstrakt waniliowy,masło i masło orzechowe.
Czystymi dłońmi wyrób ciasto/masę. 
Formuj niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczaj w cukrze pudrze.
Przełóż do lodówki na ok. 30 minut.



Jesienne słodkości!

wtorek, 17 listopada 2015

Sałatka gyros


Składniki:
  • 2-3 filety z kurczaka
  • 1 słoik ogórków konserwowych
  • cebula
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • 1/2 główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • ketchup
  • majonez
  • 3 łyżeczki przyprawy gyros
  • 2 łyżki oleju 
Filety z kurczaka pokrój w kostkę,wymieszaj z przyprawą do gyrosa i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso usmaż i odstaw by przestygło.
Ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Kukurydzę i groszek osącz z zalewy.
Kapustę posiekaj a pomidory pokrój w kostkę.
W salaterce ułóż kurczaka,ogórka,cebulę i ketchup. Na ketchup wyłóż 1/2 kukurydzy,1/2 majonezu,groszek,majonez,kukurydzę i kapustę. 
Na wierzch wyłóż pomidory.



Sałatki na jesienne wieczory

poniedziałek, 16 listopada 2015

Pancakes na mleczku kokosowym


Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 banany
Do miski wsyp mąkę,cukier,proszek do pieczenia,cynamon i sól. Wymieszaj.
W drugiej misce  połącz ze sobą jajko,mleko kokosowe i olej. Dodaj do suchych składników i przemieszaj.
Banany obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. Dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron na złoty kolor.


niedziela, 15 listopada 2015

zapiekanka gyros


Jakiś czas temu swoje 5 minut miała sałatka gyros. Chociaż wydaję mi się,że do tej pory jest bardzo popularna,i co jakiś czas pojawiają się co nowe propozycję na taką sałatkę. Ja tym razem przygotowałam zapiekankę,właśnie w stylu 'a la gyros'.
Składniki:
  • 3/4 szklanki ryżu
  • pierś z kurczaka
  • 1 łyżka oleju
  • por (biała część)
  • 200 g żółtego sera
  • 2 ogórki kiszone
  • 1/2 konserwowej kukurydzy
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros
  • 1 czerwona papryka
  • sól i pieprz 
  • 2 ząbki czosnku
Ryż ugotuj w osolonej wodzie.
Mięso pokrój w kostkę i zarumień na patelni z 1 łyżką oleju. Dopraw przyprawą do gyrosa.
Paprykę i ogórki pokrój w kostkę,pora w plasterki. Warzywa dodaj do mięsa i wymieszaj. Pod koniec dodaj ryż i jeszcze raz wymieszaj.
Na koniec dodaj osączoną z zalewy kukurydzę.
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego.
W niewielkiej miseczce połącz ze sobą majonez,jogurt i ketchup. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Sosem polej zapiekankę. Na wierzch ułóż starty na tarce ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez ok. 30 minut.

czwartek, 12 listopada 2015

Placuszki czekoladowe bez jajek


Słodko,szybko i smacznie. Takie śniadania lubię najbardziej. Placuszki goszczą u mnie bardzo często,lubią je wszyscy domownicy. Oczywiście placuszki możecie podać jako deser.

Składniki:
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 łyżek mleka
  • 1 1/2 łyżka masła
Mąkę oraz 2 łyżki kakao przesiej do miski. Dodaj cukier,sól oraz proszek do pieczenia.
Masło przełóż do rondelka i rozpuść.
6 łyżek mleka dodaj do suchych składników i przemieszaj. Następnie dodaj roztopione masło. Całość dokładnie przemieszaj.
Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron.
Do rondelka wsyp 1 łyżkę kakao,dodaj pozostałe kakao i cukier do smaku. Wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Sos lekko zagotuj. Podawaj z placuszkami.


wtorek, 10 listopada 2015

Proste ciasto z jabłkami

Telefon. A tam znajoma oznajmia,że będzie za ok godzinę . Co teraz? No jak,to co..bez paniki...
Bez problemu możecie zrobić ciasto. Składniki potrzebne do ciasta zazwyczaj są w każdym domu.
Wystarczy,że wymieszacie wszystkie składniki,wstawicie ciasto do piekarnika. Chwila na upieczenie ciasta..wyjmujecie,posypujecie cukrem pudrem. Zdążycie jeszcze posprzątać..I spokojnie czekacie na koleżankę ;)

Składniki:
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 500 g jabłek
Jabłka umyj,obierz i pokrój w ósemki.
Piekarnik nastaw na 200 C.
Do miski wsyp wszystkie składniki (oprócz jabłek) i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki i na wierzchu ułóż jabłka.
Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 30 minut.




Jesienne słodkości!

poniedziałek, 9 listopada 2015

Potrawka schabowa


Na ogół bardzooo rzadko kiedy jem wieprzowinę. Pewnie kilka lat temu zdarzało się,to częściej,był nawet moment kiedy przez kilka miesięcy w ogóle nie jadłam tego mięsa. Ale cóż,teraz od czasu do czasu sobie pozwalam ;)

Składniki:
  • 500 g schabu bez kości
  • 250 g pieczarek
  • czerwona papryka
  • pomidory krojone z puszki
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 ogórki kiszone
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • pieprz i sól
  • mielona słodka papryka
Mięso pokrój w paseczki,dopraw solą i pieprzem. Smaż aż się zarumieni, odstaw na bok.
Pieczarki,paprykę i cebulę oczyść. Pieczarki pokrój w słupki,paprykę w paski a cebulę w piórka.
Na patelni rozpuść masło,podsmaż cebulę z ząbkiem czosnku. Dodaj mięso,pieczarki i paprykę. Duś przez ok. 10-15 minut.
Do mięsa dodaj pomidory i pokrojone w kostkę ogórki,wymieszaj. Duś kolejne 10 minut.
Na koniec dopraw do smaku solą,pieprzem i słodką papryką.



Jesień pełna warzyw

piątek, 6 listopada 2015

Domowa przyprawa do piernika


Wiem,że do Świąt zostało jeszcze sporo czasu i pewnie większość z Was jeszcze o tym nie myśli. Moje przygotowania do Świąt już zaczęłam. Dlaczego?
Ponieważ dla mnie ten czas bez piernika,to nie to.. U mnie musi być piernik staropolski, ten długo dojrzewający. Ciasto na piernik musi dojrzewać minimum 3 tygodnie,,więc,to już ostatni dzwonek.
Do mojego piernika wykorzystałam domową mieszankę przypraw,którą bez problemu każdy zrobi sam.

Składniki:
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki zmielonego ziela angielskiego ( ja ziele kupiłam całe i zmieliłam,opakowanie wystarczy)
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 1 łyżka gałki muszkatołowej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 łyżka zmielonych goździków 
Wszystkie przyprawy przekładamy do słoiczka,zakręcamy i mocno mieszamy.
Przyprawa gotowa !

czwartek, 5 listopada 2015

Zupa z groszkiem


Składniki:
  • 250 g zielonego groszku
  • 500 ml wywaru z kurczaka
  • 250 g marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml mleka 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka listków melisy
  • 1/3 pęczka koperku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 30 g śmietany 18 %
  • sól i pieprz
Marchewki obierz i pokrój w kostkę. Groszek przelej zimną wodą i osącz.
Marchewkę i groszek przełóż do garnka i podduś na maśle. Dodaj wywar z kurczaka i gotuj przez ok. 5 minut.
Mąkę połącz z odrobiną mleka,dodaj pozostałe mleko i wlej do gotującej się zupy. Gotuj przez ok 10 minut. 
Koperek,natkę pietruszki i melisę posiekaj,dodaj do zupy. Do zupy dodaj również sól,pieprz i gałkę muszkatołową. Zupę zdejmij z ognia. Dodaj żółtka roztrzepane ze śmietaną.
Zupę jeszcze raz postaw na kuchence i podgrzewaj jeszcze przez chwilę.



Moją zupę podałam z ryżem..A Ty? Z czym ją podasz? ;)


Jesienne zupy

środa, 4 listopada 2015

Sałatka makaronowa


  • 100 g makaronu penne
  • papryka czerwona
  • cebula
  • groszek konserwowy
  • kukurydza konserwowa
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Makaron ugotuj al dente.
Groszek i kukurydzę osącz z zalewy i przełóż do miski. Paprykę i cebulę pokrój w kostkę i przełóż do groszku i kukurydzy.
Do zawartości miski dodaj natkę pietruszki i przestudzony makaron.
W mniejszej misce połącz ze sobą majonez,sok z cytryny i jogurt. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Sos przełóż do sałatki i przemieszaj.

Aloo baigan tarkari,curry z ziemniaków i bakłażana


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.
Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Kolendrę posiekaj. Posiekaj również cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok. 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana, tak samo jak ziemniaki i wyjmij łyżką cedzakową.
Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnie ,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut.
Po upływie ok. 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj. Całość zalej wodą,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut.
Podawaj posypane natką kolendry,a jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.

Jesień pełna warzyw

poniedziałek, 2 listopada 2015

Owsianka z kubeczka

Owsianka z kubeczka,to chyba wersja dla takich prawdziwych leniuchów,którzy nie lubię stać przy kuchni lub po prostu nie mają na,to czasu.
Taką owsiankę możecie przygotować np. w pracy,jeśli macie potrzebne do tego warunki.

Składniki:

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1/3 średniego banana
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżeczki miodu
Jabłko obierz i pokrój w kosteczkę,a banana rozgnieć widelcem.
Do kubeczka dodaj płatki owsiane,siemię lniane,jajko i mleko. Połącz składniki.
Do zawartości kubeczka dodaj banana,cynamon,jabłko i miód.Wymieszaj.
Kubeczek wstaw do mikrofalówki na ok. 2-4  minuty.


Owsianke możecie podać z mlekiem lub z jogurtem.

Chlebek na drożdżach


Składniki:
  • 1 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
Do miseczki wlej wodę i mleko. Dodaj miód,drożdże i wymieszaj. Odstaw by drożdże zaczęły pracować.
Do większej miski wsyp mąkę i sól,wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj. Do mąki dodaj rozczyn u wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstaw na ok. 2-3 godziny aby podwoiło swoją objętość.
Dwie keksówki wysmaruj oliwą z oliwek.
Do wysmarowanych blaszek przełóż ciasto,przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W między czasie nastaw piekarnik na 200 C.
Chlebki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka