piątek, 30 października 2015

Gryczane serniczki


Chyba większość z nas myśląc o kaszy raczej pomyśli o jakimś gulaszu..sosie..albo jedzeniu dla dzieci. Mało kiedy używana jest do deserów,zwłaszcza jeśli chodzi o kaszę gryczaną. Wcale nie musi tak być. Próbowaliście kiedyś takich serniczków? Jeśli nie,to żałujcie,są bajeczne !

Składniki:
  • 200 g ugorowanej kaszy gryczanej
  • 250 g mascarpone
  • 1 limonka 4 jajka
  • 20 g startego imbiru
  • tabliczka gorzkiej czekolady (czekoladę możecie zastąpić orzechami) 
  • 100 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 5 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • masło do wysmarowania foremek
Foremki posmaruj masłem i posyp cukrem. Wstaw do lodówki.
Piekarnik nastaw na 180 C z termoobiegiem.
Kaszę przełóż do miseczki i zmiksuj blenderem. Dodaj serek,imbir i startą na tarce skórkę z limonki. Dokładnie wymieszaj.
Jajka rozbij,oddziel białka od żółtek.
Do żółtek dodaj połowę cukru i utrzyj do białości, dodaj do kaszy i przemieszaj. Do masy dodaj obie mąki i jeszcze raz przemieszaj.
Pozostały cukier dodaj do białek i ubij na sztywną pianę. Pianę z białek porcjami dodawaj do kaszy.
Gotowe ciasto przełóż do foremek.
Czekoladę posiekaj i posyp nią każdy serniczek.
Piecz przez ok. 30-35 minut.



*- przepis pochodzi z książki Okrasa kontra Pascal

czwartek, 29 października 2015

Zupa jarzynowa z fasolą i makaronem


Składniki:
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 brokuł
  • 1 szklanka fasoli
  • 3 pomidory
  • por
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • ulubiony makaron ( u mnie kolanka )
  • sól i pieprz
  • estragon
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Fasolę namocz na noc.
Makaron ugotuj al dente.
Marchewkę i pietruszkę obierz o pokrój w plasterki. Pokrój pora. W garnku rozgrzej olej,dodaj marchewkę,pietruszkę i pora. Duś razem przez ok. 5 minut.
Warzywa zalej wodą,dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 10 minut.
Dodaj fasolę i podzielony na różyczki brokuł.
Gotuj do momentu,gdy warzywa będą miękkie. Pomidory pokrój w kostkę,czosnek posiekaj i dodaj do zupy.
Gotuj jeszcze przez chwilę. Pod koniec dodaj estragon,sól i pieprz do smaku.
Zupę podawaj z makaronem.

Jesień pełna warzyw Jesienne zupy

środa, 28 października 2015

Ciasteczka owsiane z marchewką


Co powiecie na takie małe co nieco? hmm? Gwarantuję,że są naprawdę smaczne..i niestety...szybko znikają. Dlatego polecam zrobić ciasteczka z podwójnej porcji.

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1 marchewka
  • szczypta cynamonu
  • 125 g masła
  • 1 łyżka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • powidła lub inna domowa konfitura
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dodaj płatki owsiane,cukier,marchewkę i pokrojone masło. Szybko zagnieć ciasto,owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.


Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na cienki placek. Wybraną foremką wykrawaj ciasteczka i układaj ja na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 
Ciasteczka piecz w 180 C  przez ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstaw by przestygły.
Połowę ciasteczek posmaruj powidłami i przykryj pozostałymi ciasteczkami. Gotowe !


Jesienne słodkości!

poniedziałek, 26 października 2015

Banany w cieście


Składniki:
  • 4 banany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
Jajka rozbij,oddziel białka od żółtek.
Żółtka utrzyj z cukrem,powoli dodawaj przesianą mąkę. Nie przerywając mieszania dodawaj śmietanę.
W osobnej misce ubij ze szczyptą soli ubij białka,po czym dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Na koniec dodaj wiórki kokosowe. Ciasto odstaw do lodówki na ok 20 minut.
Banany obierz i pokrój na plasterki/paski jak wolisz. Banany obtaczaj w cieście i smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Osącz z nadmiaru tłuszczu.


Jesienne słodkości!

Sałatka brokułowa


Ostatnio robiłam porządki w szafkach. Gdzieś między książkami znalazłam kartkę z przepisem na sałatkę,już miałam ją wyrzucić,,,ale coś mnie podkusiło i zostawiłam. Nie pamiętam,skąd dokładnie pochodzi przepis,w szafce przeleżał dobre kilka lat :P Tak,czy owak zrobiłam. Na ogół mało kiedy używam majonezu,,aleee..ostrzegam...jeśli macie taki wiejski czosnek,uważajcie żeby nie dodać go za dużo. :D

Składniki:
  • 1 brokuł
  • 300 g sera żółtego
  • kukurydza w puszce
  • 1 czerwona papryka
  • 1 majonez
  • 2-3 ząbki czosnku
Brokuł podziel na różyczki i ugotuj.
Ser i paprykę pokrój w drobną kostkę .Do warzyw dodaj osączoną z zalewy kukurydzę i wymieszaj. Dodaj majonez i przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec dodaj brokuł.

czwartek, 22 października 2015

Placuszki owsiane


Już drugi tydzień bez placków! Tak być nie może..w końcu się zebrałam i zrobiłam,tym razem owsiane.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka jogurtu greckiego
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
W misce wymieszaj jogurt,mleko i płatki owsiane. Odstaw na ok 30 minut.
W drugiej misce połącz ze sobą mąkę,cukier,proszek do pieczenia,sodę i sól. Po upływie 30 minut do płatków owsianych dodaj jajka i ekstrakt waniliowy,wymieszaj, Mokre składniki połącz z suchymi i dokładnie wymieszaj.
Smaż na odrobinie oliwy z obu stron na złoty kolor.

poniedziałek, 19 października 2015

Jabłkowe kąski


Proste,szybkie i smacznego. Czego chcieć więcej? Ahaa..i meegga pachnące cynamonem ! Uwielbiam!

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1-2 łyżki masła


Piekarnik nastaw na 175 C. Jabłka umyj,pozbądź się gniazda nasiennego i pokrój w ósemki.
Masło przełóż do rondelka i rozpuść.


Ciasto francuskie rozwiń i pokrój w trójkąty. Każdy kawałek ciasta posmaruj masłem, po czym posyp cynamonem i brązowym cukrem.


Na każdy trójkąt połóż kawałek jabłka i zwiń. Każde ciasteczko posmaruj masłem i posyp cynamonem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 15 minut lub do momentu, gdy ciastka nabiorą złotego koloru.

Jesienne słodkości!

Gulasz z czerwonej fasoli



Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli 
  • 2 liście laurowe
  • 75 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1 czerwona papryka
  • ostra papryka do smaku
  • tymianek do smaku
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Zmień wodę i ugotuj na półmiękko z 1/2 cebuli, listkiem laurowym i odrobiną soli. Odsącz.
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Przełóż do garnka. Na tym samym oleju zeszklij pozostałą cebulkę i dodaj do mięsa.
Całość zalej wodą.Dodaj pieprz,liść laurowy i pieprz. Gotuj na średnim ogniu do momentu aż mięso zacznie robić się miękkie. Do gotującego mięsa dodaj fasolę ,posiekany czosnek i paprykę. Dopraw papryczką,tymiankiem i dodaj koncentrat pomidorowy. 
Przykryj pokrywką i duś do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. 

Jesień pełna warzyw

piątek, 16 października 2015

Korzenna czekolada


Jesień pełną parą,miejscami nawet spadł już pierwszy śnieg. 
Wraz ze zmianą pór roku,chcąc nie chcąc,zmienia się nasza dieta. W lecie stawiamy na lekkie dania,przy których nie musimy za długo stać przy kuchni. Gdy jednak pogoda za oknami się zmienia i jest coraz zimniej,coraz częściej sięgamy po dania,które nas po prostu rozgrzeją. Wkraczają tu różnego rodzaju zupy,gulasze,herbaty z przyprawami korzennymi. Jesień,to również okres kiedy możemy delektować się gorącą czekoladą..Bo kto z nas nie lubi napić się czekolady..Zwłaszcza,gdy za nami dzień pełen niespodzianek,mróz,deszcz..

Jedną z moich ulubionych jest,czekolada korzenna,z dodatkiem cynamonu,gałki muszkatołowej z dodatkiem wanilii.

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1/2 laski wanilii
  • 1/2 czekolady gorzkiej
  • 1/2 czekolady mlecznej
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta gałki muszkatołowej

Mleko przelej do rondelka. Dodaj cukier,cynamon i wanilię,zagotuj. Mleko zdejmij z ognia,przykryj pokrywką i odstaw na ok 20 minut. Z mleka wyjmij przyprawy i podgrzej je na małym ogniu. Do mleka dodaj pokruszoną czekoladę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. Czekoladę przelej do filiżanek,posyp gałką muszkatołową (ja dodatkowo posypują ją startą czekoladą)


Jesienne słodkości!

wtorek, 13 października 2015

Pieczona owsianka


Na pierwszy rzut oka,chyba nikt by nie powiedział,że to owsianka...a jednak. 
Takie śniadania ostatnio serwuje, faza na placuszki chwilowo ucichła :p 
Owsianka będzie świetna nie tylko z rana,ale i jaka deser sprawdzi się równie dobrze.

Składniki:
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki mleka migdałowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki startej gorzkiej czekolady
Piekarnik nagrzej do 160 C. Foremkę do pieczenia nasmaruj tłuszczem.
Do miseczki wsyp płatki owsiane,kakao,mąkę,proszek do pieczenia i sól. Wszystkie składniki wymieszaj.
Do suchych składników dodaj mleko,syrop klonowy,olej kokosowy,wanilię i przemieszaj.
Przełóż do natłuszczonej foremki i posyp czekoladą. Piecz przez ok 15-20 minut.


poniedziałek, 12 października 2015

Torcik czekoladowy


Tort,a raczej torcik. Niby bardzo prosty do zrobienia,czasu dużo też nie zajmuje. Mnie jednak kosztował wiele,,przede wszystkim nerwów. Miałam nie ciekawą przygodę ze śmietanką,która okazała się być..nic nie warta :P Dodam,że kupiłam dwa czy trzy opakowania i wszystkie wylądowały w koszu,ale w końcu...pomalutku...:)

Składniki :
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę,wsyp cukier i ubijając dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę i przemieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 160 C przez ok 35 minut,tak do 45 minut. Biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Masa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki herbaty
  • 1 łyżka rumu
Z herbaty i rumu przygotuj poncz i nasącz nim biszkopty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej śmietankę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
Gdy śmietanka będzie już wystudzona ubij ją na gęstą masę.
Gotowym kremem przełóż biszkopty. Pozostałą masą wyłóż boki i wierz tortu.


Jesienne słodkości!

czwartek, 8 października 2015

Deser ryżowy z poziomkami


Ten deserek zrobiłam już jakiś czas temu. Zdjęcie zrobiłam,,,ale później całkiem o tym zapomniałam. Ostatnio przeglądając wszystkie zdjęcia znalazłam...mmm no i co teraz.  A no nic,,,wypadałoby opublikować. Może i jest prosty,baa..banalny...ale za to przepyszny :)

Składniki:
  • 200 g ryżu
  • 1/2 l mleka
  • 80 g cukru
  • 1/2 laski wanilii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 300 g śmietany
  • 120 g poziomek

Do rondelka wlej mleko,dodaj cukier,gałkę muszkatołową i wanilię. Mleko zagotuj,dodaj ryż i gotuj przez ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Ugotowany ryż odstaw by przestygł. 
Do ryżu dodaj śmietanę,wymieszaj i odstaw do lodówki na ok 1 godzinę. 

Do miseczki wsyp malin (kilka odłóż) i zmiksuj blenderem. Tak przygotowane maliny przelej na talerzyki. 
Ryż łyżka nakładaj na przygotowane talerze .Całość posyp pozostałymi poziomkami. 

środa, 7 października 2015

LBA po raz kolejny

Ostatnio po raz kolejny zostałam nominowana w LBA (Liebster Blog Award) pewnie większość z Was kojarzy  i nie raz brało w tym udział. Mimo,że to już kolejna nominacja postanowiłam odpowiedzieć..
Nominację dostałam od Kobieta nieidealna.

Przejdźmy do pytań :

Co sprawiło,że zaczęłaś pisać bloga?

  • Blogowaniem zajęłam się dawno ..temu :) Jeszcze w gimnazjum prowadziłam bloga. Lubiłam pisać,i wcale nie chodzi mi tu o jakieś ' kopiuj wklej' w tym okresie dużo pisałam swoich tekstów,jeśli można,to tak nazwać haha stare dzieje. Później o tym całkiem zapomniałam a raczej nie miałam,na to czasu. Z czasem zainteresowałam się gotowaniem,zawsze robiłam zdjęcia zanim coś zjadłam..i tak z czasem...powstał ten blog. W sumie nad tym blogiem myślałam prawie 3 lata aż w końcu się odważyłam i jestem :D 
Jakie były początki Twojego blogowania?

  • Tak jak wcześniej wspomniałam,zanim się zabrałam za blogowanie zajęło,to sporo czasu. Początkowo postów było nie wiele,był nawet okres ok 6 miesięcy,że na jakiś czas zniknęłam. Teraz nie mam zamiaru przestać pisać,chyba,że zmusi mnie do tego sytuacja.
Miejsce,które chciałabyś odwiedzić i dlaczego?

  • Nie ma miejsca,są ich tysiące :D Najchętniej wybrałabym się w podróż dookoła świata,uwielbiam podróże :)
Co sprawia Ci największą radość w życiu?

  • Postępy mojego dziecka :) 
Jak opisałabyś siebie w paru zdaniach?

  • hmmm...Szalona,czasem idę na żywioł i mimo,że wiem,że coś się nie uda ale i tak to zrobię .haa z drugiej strony oaza spokoju :p ciężko wyprowadzić mnie z równowagi,nie wdaję się w konflikty,staram się je rozwiązywać.
Czy jest osoba,która Cię inspiruje,albo którą podziwiasz? Jeśli tak, to dlaczego?

  • mmmm musiałabym się nad tym zastanowić,,jest kilka osób...
Jakie są Twoje ulubione zajęcia w wolnej chwili?

  • Nic nie robienie :D
Jakie jest Twoje najlepsze wspomnienie z dzieciństwa ?

  • Jest,tu w czym wybierać;) Na pewno chwilę spędzone z moimi kuzynami
Czego obawiasz się w życiu?

  • Choroby
Ulubiony gatunek muzyczny?

  • Chyba nie mam takiego...słucham tego co mi wpadnie w ucho
Ulubione kosmetyki?

  • krem do rąk garnier,,uwielbiam,do tego kilka tuszy do rzęs od rimmel i przeróżne lakier do paznokci,mam ich mnóstwo :p


The end ! 

Uffff,to koniec.. Teraz kolej na Was ! 
Pytania :
  1. Czy jest coś,czego w sobie nie lubisz?
  2. Pytanie z drugiej strony,co lubisz w sobie najbardziej?
  3. Dlaczego wybrałeś/aś blogowanie?
  4. Pracujesz,uczysz się?
  5. Twoje hobby?
  6. Wolisz planować czy wolisz jeśli coś się dzieje spontanicznie ?
  7. Twój największy nałóg,to..?
  8. Czekolada mleczna czy gorzka?
  9. Dostajesz tel z radia,że wygrałeś na loterii wycieczkę. Haczyk tkwi w tym,że na spakowanie masz 5 minut i od razu wyjeżdżasz. Co będzie w Twojej walizce? 
  10. Na słodko czy wytrawnie ?
Nominowani :




Kotlety z piersi kurczaka w migdałach


Prosto,szybko i smacznie. Takie kotleciki często goszczą na moim stole. Mój pomysł na dzisiejszy obiad.

Składniki:
  • 1 pierś z kurczaka
  • 4 łyżki posiekanych migdałów
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej

Pierś pokrój na kotleciki,delikatnie rozbij i oprósz solą. Jajko rozkłóć widelcem.
Kotleciki zanurz w jajku. Następnie obtocz w posiekanych migdałach i bułce tartej. Smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

sobota, 3 października 2015

Schabowe z sosem paprykowym


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory z puszki, krojone
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka octu winnego

Cebulę obierz i posiekaj w piórka.Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w paseczki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Do podsmażonej cebuli dodaj paprykę,smaż przez ok 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i duś ok 10-15 minut,od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw solą,pieprzem i oregano. Dodaj ocet winny.

Przygotuj kotlety. 

Kotlety oprósz solą,pieprzem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju. Mięso smaż z obu stron aż się zrumieni. Na koniec kotlety polej octem balsamicznym i miodem,smaż jeszcze przez chwilę. 
Kotlety podawaj z sosem paprykowym.

piątek, 2 października 2015

Jabłka zapiekane pod kruszonką


Jesień już bardzo dobrze widać za oknami. Liście powoli się złocą,spadają. Pojawiły się orzechy..widać,to po ogrodach. Już nie wyglądają tak pięknie jak przedtem. Pogoda coraz,to chłodniejsza.Dzień coraz krótszy..Nie każdy lubi jesień,w tym ja..Często nic nam się nie chce,jesteśmy ospali.. Ja mam,na to sposób ;) Takie oto jabłuszka! 
Uwielbiam ten zapach..a i co najważniejsze,smakuje! I to jak ;)

Składniki:
  • 6 jabłek,najlepiej antonówek lub szarych renet mogą być również inne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Posyp cynamonem,kolendrą ,cukrem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mąkę,proszek do pieczenia przesiej. Do mąki dodaj sól,jajko i masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią jabłka.
Jabłka piecz w 190 C przez ok 30-40 minut




Jabłko z cynamonem 2015
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka