poniedziałek, 28 września 2015

Placuszki śniadaniowe

Jak dobrze wiecie na śniadanie preferuję owsiankę lub placuszki/naleśniki. Przeważnie są ,to placuszki na słodko,ale nie zawsze. Chociaż te na słodko...takie kuszące..

Składniki:
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru pudru
  • miód do polania

Do miski wsyp mąkę. Dodaj mleko i dokładnie połącz składniki.Dodaj jajko oraz pozostałe składniki. Wymieszaj.
Placuszki smaż na odrobinie masła,z obu stron na złoty kolor.
Podawaj polane miodem.

sobota, 26 września 2015

Sernik z białą czekoladą i malinami




Składniki:

Spód:
  • 80 g masła
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
Masa:
  • 500 g serka śmietankowego
  • 200 g białej czekolady
  • 1 szklanka kremówki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2-3 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wrzątku
  • 1 szklanka malin
Masło przełóż do rondelka i rozpuść,ostudź. Przełóż do herbatników i wymieszaj. Tortownicę wyłóż herbatnikami i przełóż do lodówki na 30 minut. 
Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie i odstaw na bok by przestygła.
Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść, odstaw na bok.
Serek,cukier,skórkę z cytryny przełóż do miski i ubij mikserem,do połączenia składników. Do sera dodaj żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Wymieszaj.
Kremówkę ubij. Dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj. Na koniec dodaj maliny i przemieszaj. Masę wyłóż na wcześniej przygotowany,wyrównaj. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem na wierzch ciasta wyłóż maliny. 


wtorek, 22 września 2015

Kapusta pieczona


Lubię taką typową, polską kuchnie,ale..jak dobrze wiecie jest ona często bardzo tłusta..Więc takie dania rzadko kiedy znajdziecie na moim stole.. Jakiś czas temu jadłam bigos,i tak sobie przypomniałam o kapuście,którą kiedyś robiła moja mama. Musiałam ją zrobić..ten smak 'chodził' za mną,noo tydzień albo i lepiej W końcu się doczekałam! Kupiłam kapustę i zrobiłam. Mmmm...pychaa !

Składniki:
  • 2-3 kg kapusty kiszonej
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 kg mięsa mielonego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • cebula
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka oleju
Kapustę dobrze wyciśnij i wypłucz. Po czym ugotuj dwa razy. Ugotowaną kapustę odstaw by ostygła. Wypłucz i wyciśnij a następnie posiekaj.Do kapusty dodaj mięso mielone,koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wymieszaj.Cebulę drobno posiekaj.Z mąki i oleju przygotuj zasmażkę,dodaj cebulę i lekko podsmaż. Tak przygotowaną zasmażkę dodaj do kapusty i dokładnie przemieszaj. Kapustę przełóż do blaszki do pieczenia i piecz w 190 C przez ok 2 godziny. 

niedziela, 20 września 2015

Pudding czekoladowy

Ostatnio mój maluch grzebał po szafkach w poszukiwaniu czegoś słodkiego,,no ale,oprócz czekolady nic nie znalazł,a to,mu nie odpowiadało. W końcu wpadłam na pomysł zrobienia puddingu. Robi się go szybko i w dodatku jest takiii pyszny.


Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 szklanki mleka
  • 1 łyżka masła
Masło przełóż do rondelka i rozpuść.
Do garnka wsyp cukier,kakao,mąkę i wymieszaj składniki. Dodaj mleko. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy pudding zacznie gęstnieć dodaj masło i przemieszaj. Goto wy pudding przełóż do miseczek i odstaw by przestygł,wstaw do lodówki na kilka godzin. 

piątek, 18 września 2015

Pastelowy torcik, bez pieczenia

Piątek,zbliża się weekend. Jak weekend,to wiadomo,że musi być coś słodkiego. Przygotowałam dla Was torcik,taki bez pieczenia i wiecie co...przygotowanie nie zajmie więcej jak 30 minut..no w porywach do 40 minut,dodatkowo czas chłodzenia,to razem około...półtorej..do dwóch godzin.
Świetna sprawa,gdy nie macie zbyt wiele czasu,lub nie przepadacie za pieczeniem.


Składniki:
  • 2 opakowania biszkoptów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

W szklance mleka wymieszaj budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotuj,wlej rozpuszczony proszek i ugotuj budyń.Do gorącego budyniu dodaj galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.



Masło utrzyj na puch,porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Tortownicę wyłóż biszkoptami i wyłóż na nie masę budyniową,wyrównaj łopatką. Odstaw na kilka minut do lodówki. Na wierzchu ułóż biszkopty.
Pomarańczowe galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Mleko skondensowane przelej do miski i ubijaj mikserem przez chwilę ok 1 minutę. Po czym dodaj przestudzone galaretki. Miksuj do połączenie się składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki by ciasto stężało.
Przed podaniem posyp startą czekoladą.




czwartek, 17 września 2015

Zupa krem z papryki


Składniki:
  • 3/4 kg ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • 2-3 pomidory
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • słodka papryka,do smaku
  • 1 żółtko
  • 1/4 litra jogurtu naturalnego
  • natka pietruszki
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie. Dodaj obrane i pokrojone pomidory,paprykę i smaż do miękkości. Jarzyny oprósz mąką,dopraw solą i pieprzem. Smaż jeszcze przez chwilę.
Do warzyw dodaj ok 3 szklanki wody i ziemniaki. Zagotuj i zmniejsz ognień.
Gotuj do momentu aż ziemniaki będą miękkie.
Zupę zmiksuj blenderem i podgrzej. Jogurt wymieszaj z żółtkiem. Rozlej na talerze i zalej gorącą zupą. Posyp natką pietruszki.

środa, 16 września 2015

Palacsinta , węgierskie naleśniki


Jak już ostatnio wspomniałam mam 'bzika' na punkcie naleśników ! ha ! :p 
Tym razem sposób na naleśniki w wersji węgierskiej. Co do naleśników? Proponowałabym twarożek ze śmietaną i koperkiem,całość polana oczywiście śmietaną,to na wytrawnie. Możecie zrobić nadzienie na słodko również z sera, np z ricotty z cynamonem,cukrem,wanilią i rodzynkami. Takie naleśniki warto podpiec przez chwilę w piekarniku i podać polane śmietanę,sosem czekoladowym albo posiekanymi orzechami włoskimi,wymieszanymi z cukrem i ulubionymi owocami albo po prostu z dżemem. To już zależy od Was.

Składniki:
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 10 łyżek mąki,takich kopiastych 
  • 1 szczypta soli
Jajko wbij do miseczki i dodaj zimne mleko,dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do mleka stopniowo dodawaj mąkę,cały czas mieszając. Na koniec dodaj wodę gazowaną i wymieszaj do połączenie składników. Smaż naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. 



Festiwal Kuchni Węgierskiej 2015

wtorek, 15 września 2015

Placki kukurydziane


Przeważnie,jeśli chodzi o śniadanie robię sobie owsiankę...Alee...ostatnio mam bzika na różnego rodzaju placuszki i naleśniki. Dzisiaj były takie proste,kukurydziane. Polecam

Składniki:
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Masło rozpuść w rondelku.
Do miski dodaj kaszę kukurydzianą i mąkę. Dodaj proszek do pieczenia,sól,mleko i roztopione masło. Składniki dokładnie przemieszaj.
Placki nakłada łyżkąj na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor. 

poniedziałek, 14 września 2015

Nadziane mielone


Składniki:
  • 450 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3-5 paseczków sera camembert
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze frytki,przełóż do miski.
Do ziemniaków dodaj zioła prowansalskie,sól,czosnek niedźwiedzi i 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie przemieszaj. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Ziemniaki piecz przez ok 10-15 minut. W między czasie przygotuj kotlety.
Mięso mielone przełóż do miseczki i dodaj 5 łyżek wody,czosnek,jajko,bułę tartą,pieprz i odrobiną soli. Wyrób mięso na kotlety.
Mięso podziel na 3-5 części. Z każdej uformuj cienki placek. Na każdy kawałek mięsa nakładaj po kawałku pomidora i sera. Mięso sklej i uformuj kotleciki.
Kotlety smaż na pozostałej oliwię z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki przełóż do frytek i piecz razem jeszcze przez ok 15 minut.

piątek, 11 września 2015

Naleśniki z serem

Kto ich nie lubi..No dobra! Przyznaje,że kiedyś naleśniki z serem,to było dla mnie przekleństwo..no,ale to było dawnoo....Kiedyś jadłam tylko naleśniki z dżemem i tylko z truskawkowym,chyba że mama miała prażone jabłuszka,to zjadłam z jabłkami. Teraz jednak moje kubki smakowe nieco się zmieniły ;)

Składniki:
ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
nadzienie:

  • 500 g twarogu
  • 2-3 łyżki śmietany
  • cukier do smaku
  • 1 łyżeczka cynamonu
Składniki na ciasto dokładnie połącz i smaż cienkie naleśniki.
Odkładaj je na talerz i przykryj folią aluminiową aby nie ostygły.
Ser przełóż do miseczki,dodaj śmietanę,cukier i cynamon. Wymieszaj.
Naleśniki smaruj serem zwijaj np w koperty.
Naleśniki najlepiej podawać polane sosem czekoladowym. 




Smoothie malinowe


Takie smoothie chodziło już za mną od dawna. Chodziło...chodziło...i w końcu jest ! :D Lubicie?

Składniki:
  • 1/2 banana
  • 1/2 szklanki malin
  • 1/2 szklanki jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka

Banana obierz i pokrój w plasterki,przełóż do miski.
Dodaj maliny,jogurt i mleko. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj blenderem.
Przelej do szklanek i podawaj. 

wtorek, 8 września 2015

Zupa borkułowo kalafiorowa


Ostatnio była makaronowa, dzisiaj brokuł plus kalafior. Dla mnie duet idealny.

Składniki:
  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 brokuł
  • 1 udko z kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 ziemniaki
  • 2 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki
  • 6 szklanek wody

Udko zalej wodą i doprowadź do wrzenia,zmniejsz ogień. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę. Kalafior i brokuł podziel na różyczki,dodaj do go gotujących się warzyw. Gotuj ok 10 minut. 
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę,dodaj do gotującej się zupy i gotuj przez następne 10 minut. Na patelni rozpuść masło,dodaj mąkę z przemieszaj. Lekko zarumień. Zasmażkę dodaj do zupy.
Zupę dopraw solą,pieprzem i cukrem.

niedziela, 6 września 2015

Jaglanka z pomarańczą


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • garść migdałów
  • 1/2 pomarańczy
Pomarańczę obierz i pokrój w kostkę,odstaw na bok.
Kaszę jaglaną przełóż do rondelka i praż do momentu aż zacznie pachnieć. Do kaszy dodaj wodę i gotuj przez ok 10 minut,od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodaj pokrojoną pomarańczę i migdały

piątek, 4 września 2015

Naleśniki czekoladowe z gruszką


Składniki:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli 
  • 200 g mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 3 gruszki
  • 5 łyżek cukru
  • polewa/sos czekoladowy

Mleko,jajka,sól,mąkę i kakao przełóż do miseczki i dokładnie przemieszaj.
Patelnie rozgrzej i smaż naleśniki.
Gruszki obierz,usuń gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
Owoce przełóż na patelnie,dodaj cukier i smaż do momentu aż cukier się skarmelizuje . 
Naleśniki przełóż gruszkami i składaj w rulony albo w trójkąty.
Podawaj polane sosem/polewą czekoladową. 

Prosty placek z jeżynami

Powiem Wam,że nie przepadam za jeżynami,ale,to tylko tych surowych. Natomiast uwielbiam ciasta z ich dodatkiem,dżemy i soki. Nie za słodkie , lekko kwaskowate..mmm...


Składniki:
placek:
  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 400 g jeżyn
kruszonka:
  • 10 g cukru 
  • 10 g mąki
  • 10 g masła
Składniki na ciasto przełóż do miski i zagnieć. Gotowe ciasto owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok 40 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i wyłóż nim przygotowaną blachę. Na wierzch ciast wyłóż owoce.
Z mąki,cukru i masła wyrób kruszonkę i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w 180 C przez ok 50 minut 



wtorek, 1 września 2015

Zeberki


Dla mnie zebra kojarzy się ze słodkim dzieciństwem,podkradaniu mamie surowego ciasta z miski,a gdy ciasto siedziało już w piekarniku miska oczywiście musiała być dokładnie wylizana,żeby nic się nie zmarnowało. Zebrę najczęściej mama piekła jesienią czy zimą. Z kawałkiem ciasta siedzieliśmy wieczorami przy ulubionych kreskówkach.Ciastu często towarzyszyło zimne mleko..zima i zimne mleko..tak,takie lubiliśmy najbardziej.
Moją zebrę nieco ulepszyłam. Zamiast tradycyjnej lubię zrobić muffinki,a żeby było ciekawiej do każdej muffinki dodaję po kilka wiśni. 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 jajka
  • 280 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • cukier wanilinowy
  • 1/2 litra wiśni bez pestek (mogą być z kompotu)
Mąkę przesiej do miski,dodaj proszek do pieczenia,cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj.
250 ml mleka połącz z jajkami oraz olejem. Powoli wlewaj do mąki i dokładnie wymieszaj. 
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj pozostałe mleko i kakao. Wymieszaj.
Do foremek na mmuffinki nakładaj ciasto. Raz jasne raz ciemne. Na koniec do każdej muffinki dodaj po 2-3 wiśnie. Mogą być również wiśnie z kompotu.
Muffinki piecz w 180 C .przez 25 minut. 



Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka