niedziela, 30 sierpnia 2015

Zupa makaronowa z cukinią


Ostatnio było ciasto z cukinii,tym razem zupa ...Prosta,smaczna i pożywana. Czego chcieć więcej.

Składniki:
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g marchewki
  • por
  • cebula
  • 250 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorków cherry
  • 150 g makaronu kokardki,może być inny
  • cukinia
  • sól,pieprz do smaku
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
Ziemniaki i marchewkę obierz. Cebulę posiekaj,czosnek przeciśnij przez praskę,pokrój pora.
Do garnka wlej połowę oleju i rozgrzej. Dodaj cebulę,czosnek i pora,podsmaż. Dodaj ziemniaki i marchewkę.Smaż przez ok 10-25 minut. 
Do garnka wlej 1,5 litra wody,dodaj pokrojoną cukinię i fasolkę szparagową. Gotuj przez 15 minut,posól. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki.
Makaron ugotuj al dente. Przełóż do talerzy i wlej zupę. 



środa, 26 sierpnia 2015

Czekoladowe ciasto z cukinii


Składniki:
  • 2 1/2 szklanki mąki 
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 szklanka oleju
  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 2 szklanki startej cukinii

Do miski wsyp wszystkie suche składniki,oprócz cukru i czekolady. Wymieszaj.
Jajka ubij z cukrem,dodaj olej i wanilię. Jajka przełóż do mąki i dokładnie wymieszaj. Do masy dodaj cukinię.
Czekoladę pokrój drobno w kostkę i dodaj do masy. Całość dokładnie przemieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 175 C przez ok 50-60 minut 



Bułeczki buraczane


Pamiętam jako dziecko chodziłam razem z moją koleżanką do pobliskiej piekarni po drożdżówki i bułeczki.Przeważnie było,to w wakacje i jesienią . Wchodząc do piekarni czuło się okropny upał ale przy okazji ten zapach świeżego pieczywa..Do tej pory pamiętam. Robiąc zakupy przeważnie wybieraliśmy rogaliki z czekoladą albo najzwyklejsze bułki,i mimo ,że wszystko było jeszcze gorące i nie raz poparzyłyśmy języki,to nie chciałyśmy marnować ani minuty dłużej. Bułki musiały być zjedzone! Po piekarni zostały tylko wspomnienia,parę lat później została zamknięta...Teraz od czasu do czasu sama robię jakieś bułki,,czy chleby..

Składniki:
  • 1 burak
  • 85 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli
  • 12 dag posiekanych pestek słonecznika
  • 1/2 litra ciepłego mleka
  • 2,5 dag drożdży
  • 75 ml oliwy z oliwek
Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 50 ml mleka
  • pestki słonecznika i kumin do posypania

Buraka umyj i obierz.Zetrzyj na tarce.
Do dużej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Do drugiej miski wlej mleko,pokruszone drożdże,oliwę składniki wymieszaj i przelej do startego buraka. Całość przełóż do suchych składników i wyrób ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Gotowe ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką i zagnieć,podziel na ok 20 części i uformuj bułeczki. Bułeczki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem albo kuminem.
Piecz w 230 C przez ok 15 minut. 


poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Tarta czekoladowa z gruszką


Składniki:
Ciasto:

  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek cukru
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:

  • 25 gram mąki
  • 2 jajka
  • 6 dag cukru
  • 7 dag masła
  • 8 dag gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 gruszki,obrane i pokrojone w plasterki

Mąkę przesiej,dodaj proszek do pieczenia i kakao. Dodaj jajko i masło,wszystko posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy. Nakłuj widelcem lub obciąż fasolą. Piecz w 190 C przez ok 15 minut. Gotowy spód ostudź.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Masło utrzyj z cukrem,dodaj po jednym żółtku,na koniec przesianą mąkę,cynamon i czekoladę.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy,wymieszaj. Masę wylej na spód tarty. 
Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Wyłóż na ciasto. 
Tartę piecz w 180 C przez ok 40 minut. 




piątek, 21 sierpnia 2015

Ciasteczkowe guziczki


Składniki:
  • 1 1/3 szklanki mąki
  • 115 gram masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao


Takie cudeńka zrobiłam ostatnio z Juniorem. Oczywiście bacznie doglądał czy wszystko idzie tak jak trzeba. Czy ciasto jest dobrze rozwałkowane,czy ma odpowiednią konsystencję,noo i nie obyło się bez podkradania skrawków ciasta,które później gdzieś schował.W skrócie świetnie się bawił.
Najlepszą jednak frajdę miał przy zajadaniu się ciasteczkami!


Żółtka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym. Pod koniec dodając masło.
Gdy składniki się połączą porcjami dodawaj mąkę,cały czas mieszając.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj kakao i wymieszaj.
Ciasta owiń folią spożywczą i przełóż do lodówki na ok 30-40 minut.


Oba ciasta rozwałkuj. Kieliszkiem od szampana wycinaj ciastka. Mniejszy kieliszek przyłóż do krążków i delikatnie dociśnij,aby nie przeciąć ciasta. Na środku każdego ciastka zrób dwie dziurki,np za pomocą słomki do napojów.


Ciastka wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180 C przez ok 20-25 minut.


Kakao możecie zastąpić barwnikiem spożywczym.


Z dziećmi i dla dzieci

środa, 19 sierpnia 2015

Chłodnik z ogórków z migdałami


Składniki:
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 pęczek szczypiorku
Ogórki przełóż do miseczki. Czosnek obierz i dodaj do ogórków.
Dodaj pozostałe składniki,oprócz migdałów.
Wszystko zmiksuj blenderem i wstaw do lodówki aby się schłodziło,ok 2 godziny.
Chłodnik przelej do miseczek i posyp migdałami. Dodatkowo chłodnik można skropić oliwą z oliwek.

wtorek, 18 sierpnia 2015

Raita


Składniki:
  • 1 ogórek
  • 1 1/2 łyżki posiekanej cebuli
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta chili
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
Ogórka przekrój wzdłuż,usuń nasiona i zetrzyj na grubej tarce. Osącz.
Przełóż do miseczki ,dodaj jogurt i pozostałe składniki. Wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok 2-3 godziny.
Można posypać szczypiorkiem. 

niedziela, 16 sierpnia 2015

Leczo


Leczo,jedno z moich ulubionych dań. Domyślam się,że u większości z Was przyrządzane jest z kiełbaską czy boczkiem,u mnie w domu mama takie robiła. Ja wolę leczo bez mięska. Do lecza podaje pieczywo pełnoziarniste albo ryż. A Wy jakie lubicie? Z kiełbaską czy bez? 

Składniki:
  • 3 czerwone papryki
  • 3 zielone papryki
  • 3-4 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cukinie
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 kg pomidorów
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz
  • słodka i ostra papryka
W garnku rozgrzej ok 1/2 szklanki oleju. Cebulę pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Cebule i czosnek dodaj do rozgrzanego oleju i lekko podsmaż.
Pomidory obierz ze skórki,pokrój w kostkę i dodaj do cebuli.
Paprykę pokrój w paseczki lub w kostkę i dodaj do zawartość garnka.Gotuj przez ok 5 minut.
Pieczarki pokrój w plasterki a cukinię w kostkę i dodaj do warzyw,przemieszaj.Gotujemy aż wszystko będzie miękkie,na koniec dodajemy przyprawy. 



Warzywa psiankowate 2015

piątek, 14 sierpnia 2015

Ciasteczka z ryżu preparowanego



Składniki:
  • 1 opakowanie ryżu preparowanego
  • 200 g margaryny
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 300 g krówek lub irysów


Margarynę przełóż do rondelka i rozpuść.
Dodaj połamaną czekoladę i cukierki.
Gotuj cały czas mieszając do powstania gładkiej masy.
Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj.
Masę wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w chłodne miejsce żeby masa stężała. Gotową masę pokrój na prostokąty

Z dziećmi i dla dzieci

czwartek, 13 sierpnia 2015

Cilbir


Jak w Polsce jest każdy wie. Jak śniadanie wygląda w innych krajach? Dzisiaj pod lupę wezmę Turcję,chyba dlatego,że zaraz po kuchni indyjskiej turecka należy do mojej ulubionej.W Turcji w porównaniu do innych krajów,śniadanie ,a bardzo ważne znaczenie. Tutaj na pewno możemy powiedzieć,że to najważniejszy czas w ciągu dnia,tutaj nie zaczniemy dnia bez śniadania.  Jeśli kiedyś mieliście okazje spróbować śniadania w wersji tureckiej,to na pewno wiecie jak wyglądają stoły..Dosłownie uginają się od jedzenia.
Co znajdziemy na tureckim stole? 
Na pewno znajdziecie świeże ogórki i pomidory,oliwki,chleb. Śniadanie nie obejdzie się również bez sera,popularny jest np beyaz peynir czy kasar peynir,oprócz serów znajdziecie również kiełbaski czy salami. Żeby nie było nudno na stole znajdziecie również dżemy,soki,czekoladę typu nutella. Mnie najbardziej zdziwiło podanie na śniadanie frytek,ale jak to się mówi ;co kraj,to obyczaj'.  Podobnie jak w Polsce na śniadanie podawane są również jajka np na miękko,sadzone,jajecznica z pomidorami i papryką zwana memnum. Nie zapominajmy również o herbacie i kawie. Jeśli w domu są małe dzieci w menu możemy znaleźć  również ciasteczka,kurabiye. 

Tym razem chciałabym Wam przedstawić przepis na iście sułtańskie śniadanie tj Cilbir.
Składniki:
  • 8 jajek
  • główka czosnku,posiekana
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do miski przełóż jogurt i czosnek,przemieszaj i odstaw na bok. Posiekaj koperek.Na patelni rozpuść masło,zdejmij z ognia i dodaj chili. Dodaj oliwę z oliwek,koperek. Przemieszaj i odstaw na bok.W garnku zagotuj wodę,dodaj wodę i ugotuj jajka w koszulkach. Ugotowane jajka przełóż na talerz.
Do miseczek przełóż część jogurtu. Na jogurt wyłóż po dwa jajka i polej pozostałym jogurtem. Posyp koperkiem i natką pietruszki. Na koniec polej roztopionym masłem z chili.
Ja swój cilbir podaję ze szczypiorkiem.




Turcja od kuchni

środa, 12 sierpnia 2015

Indyjska zupa kokosowa


Nie macie pomysłu na śniadanie a nawet obiad? Dlaczego by nie zrobić zupy kokosowej,,,takiej słodkiej,, ;)

Składniki;
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 4 łyżki miodu
  • puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
Do garnka wrzuć masło i miód, rozpuść. Dodaj wiórki kokosowe i podsmażaj przez ok 4 minuty.
Dodaj kardamon,cynamon i gałkę muszkatołową,wymieszaj.
Dodaj oba mleka i sól. Gotuj przez około 20 minut.
 Coco Dreams

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami


Składniki:
  • 600 g mąki
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier
  • 1 l jagód


Zagnieć ciasto na pierogi,przykryj ściereczką i odstaw na ok 20 minut.
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdy krążek kładź ok `1 łyżeczkę jagód i 1 lub 1/2 łyżeczki cukru,sklej pieroga.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia. 



Z dziećmi i dla dzieciLetnie owoce

piątek, 7 sierpnia 2015

Szarlotka idealna, z budyniem


Na rynku pojawiły się już pierwsze,polskie jabłka,a jak są jabłka,to musi być szarlotka.
Wiecie,,,straszny ze mnie łasuch...:D 

Składniki:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mąki
  • 3 szklanki mleka
  • 1 kg jabłek
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 margaryna
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z mąki,margaryny,żółtek,jajka,cukru,śmietany i proszku do pieczenia zagnieć ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Jedną zawiń w folię spożywczą i przełóż do lodówki,drugą część rozwałkuj i przełóż do blaszki do pieczenia.
Ugotuj budynie i odstaw na bok.
Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
Przełóż na ciasto. Jabłka przykryj budyniem. Na wierzch zetrzyj schłodzone ciasto.
Piecz w 200 C przez ok 45 minut 

czwartek, 6 sierpnia 2015

Placuszki ryżowe



Placuszki i jeszcze raz placuszki ! 
Zaraz po owsiankach,to chyba moja ulubiona forma śniadania. 
Najbardziej oczywiście lubię te na słodko ;)

Składniki:
  • 100 g ryżu basmati
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 5 łyżeczek masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia



Ryż ugotuj do miękkości,ostudź.
Mąkę przesiej do miski,dodaj proszek do pieczenia,sól i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj ryż i jajko,wymieszaj.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta,jeszcze raz wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. 


wtorek, 4 sierpnia 2015

Dżem z marchwi


Nie,,to tak na poważnie,jak w tytule postu,dżem i to z marchewki !, Są dżemy i przetwory z owoców,z dyni,a nawet ostatnio widziałam z pomidorów..eeeemm..no nie wiem,czy to może smakować,ale najwyraźniej ktoś,to kupuje..
Ja mam swój własny,dżem z marchwi,i wiecie co,,,jest pyszny !

Składniki:
  • 500 g marchwi
  • 200 g cukru
  • sok z pomarańczy
  • laska cynamonu
Marchew obierz i ugotuj do miękkości.


Ostudź i pokrój w kostkę. 
Marchewkę przełóż do garnka.Dodaj cukier,cynamon i sok z pomarańczy.
Gotuj na średnim ogniu przez ok 40 minut.


Po upływie czasu wyjmij cynamon z garnka,a marchewkę zmiksuj blenderem.
Marchewkę przełóż do słoiczków i pasteryzuj.


niedziela, 2 sierpnia 2015

Sekerpare , tureckie ciasteczka z semoliny


Składniki:
Ciasto:
  • skórka z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki semoliny
  • 2 jajka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 20  migdałów
Syrop:
  • sok z cytryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki wody
Najpierw przygotuj syrop.
Wodę przelej do garnka i dodaj cukier,zagotuj. Gotuj ok 5 minut.
Dodaj sok z cytryny i zmniejsz ogień. Gotuj przez następne 15 minut.
Gotowy syrop odstaw do przestudzenia.

Ciasto:
Mąkę przesiej do miski i dodaj semolinę,wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło. W mące zrób dołek wlej masło.
Następnie dodaj jajka,cukier,skórkę z cytryny,oliwę i proszek do pieczenia.
Zagnieć ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na ok 15 minut.
W między czasie nastaw piekarnik na 180 C.
Po upływie 15 minut z ciasta formuj średniej wielkości kulki i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Każde ciastko lekko spłaszcz a na środku ułóż migdał.
Piecz przez ok 20-25 minut.
Po upieczeniu ciastek,polej je zimnym syropem i odstaw na ok 5-10 minut.



Turcja od kuchni Kuchnia Bliskiego Wschodu 2015
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka