piątek, 31 lipca 2015

Placuszki na maślance z jagodami


Macie ochotę na małe co nieco,ale w sumie sami nie wiecie co byście zjedli..A może macie w domu małe głodomorki a trzeba ich czymś nakarmić? Czymś co dzieci na pewno nie pogardzą..
Może by tak zrobić placuszki? Dzieci uwielbiają wszelkiej maści placuszki i naleśniki zwłaszcza z owocami. 
Do swoich wybrałam jagody. Wy możecie je przygotować np z malinami. Warto korzystać z owoców sezonowych. Poza sezonem możecie użyć owoców mrożonych.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • ok 1 szklanka jagód
Przygotuj dwie miseczki.
Do jednej przełóż suche składniki i wymieszaj.
W drugiej wymieszaj mokre składniki i przelej do suchych,dokładnie przemieszaj.
Smaż na odrobinie oliwy/oleju.
Łyżką nakładaj ciasto na dobrze rozgrzanej patelni. Na wierzch każdego placka nakładaj po kilka jagód.
Smaż z dwóch stron na złoty kolor.
Placuszki warto posypać cukrem pudrem,polać jogurtem lub śmietaną.


Z dziećmi i dla dzieciLetnie owoce

środa, 29 lipca 2015

Cukinia w cieście


Składniki:
  • 2 obrane i pokrojone w plastry cukinie
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko
Sos:
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
Najpierw przygotuj sos.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Mąkę,wodę,jajko i sól przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
W cieście maczaj cukinię i smaż z obu stron na złoty kolor.

poniedziałek, 27 lipca 2015

Soti Natural


Kto z Was przynajmniej raz nie próbował herbaty..każdy,,no prawie każdy codziennie wypija przynajmniej szklankę tego napoju.
Najbardziej popularną herbatą jest herbata czarna i zielona,i na zielonej się dzisiaj skupimy.
W moim przypadku z herbatą(ami) było różnie.
Jako dziecko piłam wodę,taką prosto z kranu. Mama zawsze krzyczała,że niby robaki będę miała itp,mogłabym się herbaty napić.
Dobra...była i herbata,czarna do tego 2-3 łyżeczki cukru.Sporo,wiem.
Wszystko zmieniło się dopiero po mojej ciąży,a może i przed. Nigdy nie przepadałam za zieloną herbatą,wolałam tą czarną. Zresztą za dziecka mama nie pozwalała mi pić zielonej herbaty..tia..
Przybyło mi parę..naście kg i co teraz?
Przez dłuższy czas waga stała w miejscu. W pewnym momencie powiedziałam DOŚĆ.
I właśnie...wszystko zaczęło się od herbaty...
Początkowo piłam jeszcze czarną. Z tych 3 łyżeczek doszłam do 0. Po jakimś czasie czarną herbatę zamieniłam na zieloną,i to było To! Oczywiście woda była nie zastąpiona, ale,,,teraz już tylko mineralna,nie szaleje tak jak kiedyś :D

Ogólnie zaczęłam uważać na,to co jem i pije,co robię. Na zakupach zaczęłam czytać ulotki,zresztą do tej pory tak robię. Czasem mój M zwraca mi uwagę,czy to musi tak długo trwać,Tak!

Skupmy się na zielonej herbacie.
Dieta...na,to hasło chyba większość z nas myśli właśnie,o tej herbacie i słusznie,ale dlaczego?
Zielona herbata przyśpiesza nasz metabolizm,pomaga usunąć zbędne toksyny.
Do tego bogata jest w witaminy C,E,B oraz sole mineralne.
Dodatkowo pomaga rozładować stres. Co jeszcze?
Zielona herbata pomaga chronić zęby przed próchnicą..Wykorzystywana jest również w kosmetykach,w kuchni,,,.
Naparu z zielonej herbaty możecie użyć przy zapaleniu spojówek,co sama sprawdziłam na sobie.

Większość z nas stara się żyć zdrowo. Omija napoje gazowane,słodycze,uprawia sport.
Sama napojów kolorowych nie pije,,a jeśli mi się zdarzy,to zaraz szukam wody i popijam napój wodą :D
Na rynku dostępnych jest mnóstwo napojów zawierających herbatę.
Lemoniady,napoje typu ice tea.
Ale,dla mnie,,i dla osób które zwracają uwagę na,to co biorą do ręki,,nie jest,to idealne rozwiązanie,ja wręcz omijam takie półki sklepowe.
Tak ogólnie,to piję wodę,do śniadania woda,obiadu,kolacji..
Na zaparzenie herbaty nie zawsze mam czas i nie zawsze mi się chcę czekać..
Po za tym,często będąc gdzieś poza domem,,chciałabym się napić czegoś innego ..np będąc w drodze do pracy,zamarzy mi się taka zielona,,pachnąca herbata. Tak,,ale chwila,,w domu nie jesteś!
Ha..! I otóż,to !
Koniec z tym. Zielona herbata,,czysta,,nie napój,nie jakiś mix soków kolorowych z 0,001 % herbaty,bez cukrów itp. Nie możliwe? Możliwe !

Na przeciw wychodzi firma SOTI.





W tej butelce znajdziecie 100 % zielonej herbaty i to bez dodatku cukru!
Taką butelkę z łatwością zabierzecie ze sobą na spacer,trening lub do pracy.
Oczywiście testerem number 1 u mnie było moje dziecko ;)
Po otwarciu butelki jak koneser win,,sprawdził kolor,zapach i smak herbaty.
Kolor,,no cóż będę mówić o kolorze herbaty,herbaciany,,taki,,lekko bursztynowy.
Zapach jak mój maluch stwierdził,to pachnie 'miodowo' i coś w tym jest,ma taki przyjemny,słodkawy zapach. A smak? Pycha! Na,to czekałam,ale, to tak poważnie :)
Ulubiony napój zapakowany w tej butelce.
Historię,tego jak narodził się pomysł na Soti oraz jak jest produkowane znajdziecie TUTAJ
Od teraz taka herbata będzie coraz częściej gościć w mojej torbie :)

Puri , chlebek indyjski


Składniki:

Do miski wsyp mąkę,sól,czarnuszkę i 2 łyżeczki oliwy. Zagniataj ciasto powoli dodając wodę. 
Na koniec dodaj pozostałą oliwę. 
Ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na ok 20 minut.


Ciasto podziel na dwie części. Z każdego kawałka uformuj wałeczek i pokrój tak jak kopytka.


Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na cienki placuszek.
Smaż w głębokim,dobrze rozgrzanym  oleju.


Namaste - zakochaj się w Indiach 2015

sobota, 25 lipca 2015

Jogurtowy serniczek na zimno z borówką i brzoswkinią

Moja kolejna propozycja na sernik,tym razem bez pieczenie,bo komu chciałoby się stać w kuchni w taki gorąc? Na pewni nie mi ;)
Serniczek idealny jest właśnie w takie letnie ,upalne dni..idealnie orzeźwia i jak smakuje ! Mój faworyt ;)


Składniki:
Spód:
  • 200 g herbatników 
  • 80 g masła
Herbatniki pokrusz a masło rozpuść. Dokładnie razem wymieszaj i wyłóż na tortownicę. Schłódź przez ok 30 minut. 
Masa;
  • 800 g jogurtu naturalnego
  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • skórka z 1 cytryny
  • 6 łyżek cukru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • puszka brzoskwiń
  • 1 opakowanie borówek
  • 1 galaretka cytrynowa
Brzoskwinię pokrój w kostkę. 4 łyżeczki żelatyny rozpuść i odstaw by ostygła.
Jogurt przełóż do większej miski i wymieszaj serkiem,dodaj cukier,skórkę z cytryny i przestudzoną żelatynę. Wymieszaj. Wsyp 1/2 brzoskwiń i borówek,Delikatnie wymieszaj. Masę przełóż na wcześniej przygotowany spód i schłódź w lodówce przez ok 2-3 godziny.
Gdy masa stężeje wyłóż na wierzch pozostałe owoce. Galaretkę rozpuść w 400 ml wody z 1 łyżeczką żelatyny. Odstaw by przestygła. Przestudzoną wylej na ciasto i chłódź najlepiej przez całą noc. 


piątek, 24 lipca 2015

Sałatka z fasolki szparagowej i ciecierzycy


Wiecie za co uwielbiam lato...za długie słoneczne dni,ale przede wszystkim za świeże owoce i warzywa. Korzystajmy z nich póki można,mimo,że zimą większość z nich można dostać również i zimą,to jednak nie są już tak smaczne.
Dzisiaj propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej. Co powiecie na sałatkę?

Składniki:
  • 500 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 1 papryka,pokrojona w kostkę
  • 1 cebula,pokrojona w piórka
  • 1/4 szklanki ciecierzycy z puszki
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 1/3 szklanki octu
  • 1 główka czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Fasolkę pokrój na mniejsze kawałki,przełóż do miski i dodaj pozostałe warzywa.
Oliwę,ocet i czosnek przełóż do oddzielnej miseczki i zmiksuj blenderem. Dodaj sól i pieprz.
Tak przygotowanym sosem polej warzywa i wymieszaj.


środa, 22 lipca 2015

Czekoladowe babeczki z czarną maliną


Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 tabliczki mlecznej czekolady,posiekanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • czarne maliny ok 3-5 na jedną babeczkę.
Mąkę,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do miski.
Dodaj cukier oraz czekoladę i wymieszaj.
W osobnej misce połącz mokre składniki,dodaj do suchych składników i wymieszaj.
Foremki do babeczek napełnij do 2/3 wysokości ciastem, W każdą babeczkę włóż kilka malin.
Babeczki piecz w 190 C prze ok 25 minut.



Uczta pod gołym niebemPiknikLetnie owoce

piątek, 17 lipca 2015

Szaszłyki z kurczaka z ananasem


Składniki:
  • 500 gram piersi z kurczaka
  • 1 ananas, może być z puszki
  • 2 czerwone cebule
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżki wody
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
Patyczki na szaszłyki namocz w wodzie.
Kurczaka pokrój w kostkę i przełóż do miski.
Wszystkie składniki oprócz cebuli i ananasa przełóż do niewielkiej miseczki i dokładnie wymieszaj. Dodaj do kurczaka,wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki,najlepiej na całą noc.
Ananasa i cebulę pokrój.Na patyczki nakładaj kawałki mięsa,cebulę i ananasa.
Piecz na grillu do momentu aż kurczak będzie gotowy ok 10-15 minut.

czwartek, 16 lipca 2015

Makaron z jagodami


Wariacje jagodowe trwają! Tym razem może i prosto,,ale za to jak smacznie.
Takie makaron w każde wakacje serwowała moja babcia,na zmianę z pierogami..pychaaa..
W ziemie taki makaron możecie przygotować z jagód ze słoiczka :)
Właśnie...chyba będę musiała się troszkę sprężyć i zrobić i słoiczki :D

Składniki:
  • 400 g makaronu
  • 500 ml jagód
  • 1 duże opakowanie jogurtu naturalnego
  • cukier lub miód do smaku
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Przecedzamy. Jagody(kilka odłożyć do posypania) wraz z cukrem przekładamy do miseczki.Widelcem rozgniatamy jagody(można użyć blendera). Do jagód dodajemy jogurt i mieszamy. Tak przygotowanymi jagodami polewamy makaron i posypujemy pozostałymi jagodami.



Z dziećmi i dla dzieci

środa, 15 lipca 2015

Serniczek z jagodami

'..Pójdziemy na jagódki ,wysmarujemy bródki

do kosza połowę a resztę na głowę

trochę sobie zjemy ,się wysmarujemy
zatańczymy, nowy taniec jagodowy..'

Tak mniej więcej wyglądał mój ostatni pobyt w lesie. Miały być jagody na weki i wypieki..ale większość trafiła prosto do brzuszka ;)
Ale..no bo jak inaczej jak takie dobre? hahh..To nic,następnym razem...może się uda..
Jagódki zakupiłam od jednej z pań na targu..też dobre :p 
A oto co wyczarowałam..
Pyszny...kremowy..pełen jagód sernik. Nie wiem czy już kiedyś o tym wspomniałam,ale ...UWIELBIAM serniki !



Składniki:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 300 g jagód
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 duża śmietana 18 %
  • 2 1/2 łyżki cukru pudru
  • 250 g kakaowych herbatników
  • 100 g masła
Herbatniki pokrusz . Masło rozpuść w rondelku,dodaj do herbatników i dokładnie wymieszaj. Dno i boki tortownicy starannie wyłóż herbatnikami. Tak przygotowany spód ciasta przełóż do lodówki na ok 30 minut.Ser przełóż do sporej miski. Miksując dodawaj cukier, 1 opakowanie cukru wanilinowego,sok z cytryny,mąkę i jagody.Cały czas miksując dodawaj po jednym jajku aż składniki się połączą. Gotową masę serową przełóż wylej na wcześniej przygotowany spód. Piecz w 180 C przez 1 godzinę.
Śmietanę ubij dodając cukier puder i resztę cukru wanilinowego. Tak przygotowaną śmietankę wylej na wierzch sernika i piecz przez następne 10-15 minut.

poniedziałek, 13 lipca 2015

Chłodnik z botwiny

Weekend i po weekendzie..Sobota i niedziela spędzona pod znakiem grillowania..Nie powiem od czasu do czasu lubię zjeść kawałek mięska z grilla,ale dwa dni z rzędu to dla mnie za dużo.
Dzisiaj coś lekkiego i na szybko.

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • 3 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól,pieprz i cukier do smaku
  • 5-8 łyżek wody
  • ocet do smaku
Botwinkę pokrój,przełóż do garnka i zalej ok 4 szklankami wody i gotuj przez ok 15-20 minut,ostudź.
Ogórki i rzodkiewkę pokrój w plasterki,koperek posiekaj. Wszystko przełóż do ugotowanej botwinki.
Dodaj wodę,jogurt naturalny. Przypraw do smaku octem i przyprawami.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 




Lekkie i szybkie dania na upalne dni

piątek, 10 lipca 2015

Dżem truskawkowy z jabłkiem


Truskawki,truskaweczki.. Niestety sezon na te pyszne owoce dobiega końca,,szkoda ..
Jeśli jeszcze nie zdążyliście zrobić żadnych przetworów,to radzę się pośpieszyć. Cena jeszcze nie jest tak straszna ok 6 zł,więc można na spokojnie kupić koszyczek ,,lub dwa ;)
Ja polecam pyszny dżemik z dodatkiem jabłka.

Składniki:
  • 1 kg truskawek
  • 2 zielone jabłka
  • 1 1/4 szklanki cukru
  • sok z 1 cytryny 
  • 1 łyżeczka masła

Truskawki pokrój. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
W garnku z grubym dnem rozpuść masło,dodaj jabłka i podsmażaj do momentu aż jabłka będą miękkie.
Dodaj pozostałe składniki i smaż na wolnym ogniu przez ok 30 minut.
Przełóż do słoiczków i pasteryzuj. 

środa, 8 lipca 2015

Pierogi z brzoskwiniami

Chyba każdy z nas lubi pierogi. Jedni wolą na wytrawnie,drudzy na słodko a ja? Zjem wszystko! :D
No ok...prawie..najbardziej lubię ruskie,,zaraz po nich z jagodami,,a tuż za nimi...z brzoskwinią..a Wy,próbowaliście już pierożków z brzoskwinią ?


Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 jajko
  • puszka brzoskwiń*
Mąkę przesiej. Dodaj sól,masło,jajko, Stopniowo dodawaj wodę i zagnieć ciasto.
Ciasto rozwałkuj.Szklanką lub foremką wycinaj krążki,na każdy krążek połóż kawałek brzoskwini i zlep pieroga.
Pierogi gotuj ok ] 5 minut od momentu wypłynięcia.




*-zamiast brzoskwiń w puszce możecie użyć tych świeżych,pamiętając o obraniu skórki.


Z dziećmi i dla dzieci

wtorek, 7 lipca 2015

Prosta sałatka z pomidorów


Składniki:
  • 4 pomidory
  • 1 cebula
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • czosnek w proszku
  • pieprz
  • suszona bazylia
Pomidory pokrój w plasterki i wyłóż na talerz. Cebulę pokrój w piórka lub w kostkę i wyłóż na pomidory.
Do niewielkiej miseczki wlej ocet balsamiczny i oliwę,dołóż przyprawy,tak do smaku jak wolisz i wymieszaj. Sosem polej pomidory.


Letnie oczyszczenie Lekkie i szybkie dania na upalne dni

niedziela, 5 lipca 2015

Biszkopt z budyniem i musem truskawkowym


Delikatny biszkopt przełożony masą budyniową,a wszystko otulone musem z truskawek...Ciasto jest bardzo smaczne,do tego ten zapach truskawek...Skusicie się?

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 budynie waniliowe
  • 500 ml mleka
  • 250 g masła
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1l zmiksowanych truskawek
Przygotuj biszkopt.
Białka ubij, dodaj cukier i 1 opakowanie cukru wanilinowego.Powoli dodawaj żółtka. Pod koniec ubijania dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełóż do formy i piecz w 180 C przez ok. 30 - 35 minut.
Biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Budyń rozmieszaj w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotuj z cukrem wanilinowym i 2 łyżkami cukru.Ugotuj budyń i wystudź.
Przestudzony budyń utrzyj z masłem. Wyłóż na spód biszkoptu,rozsmaruj i przykryj drugim plackiem.
Truskawki przełóż do garnka i gotuj przez chwilę.Dodaj galaretki,wymieszaj. Ostudź i przełóż do lodówki aby mus stężał.
Tężejący mus wylej na wierzch ciasta.

czwartek, 2 lipca 2015

Dżem z czereśni


Przetworów szał czas zacząć. W tym roku zaczęłam od czereśni i truskawek. Dzisiaj mam dla Was dżem właśnie z czereśni. Pycha!

Składniki:
  • 4 szklanki wydrylowanych czereśni
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 szklanka cukru
Czereśnie wraz z sokiem z cytryny przełóż do garnka/rondla z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu przez ok 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukier i gotuj przez następne 30 minut.
Przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj.

środa, 1 lipca 2015

Knedle z truskawkami


Składniki:
  • 1/2 kg ziemniaków, ugotowanych
  • 2 jajka
  • ok 300 g mąki
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • ok 1/2 kg truskawek
Ziemniaki przeciśnij przez praskę. Do ziemniaków dodaj pozostałe składniki (oprócz truskawek) zagnieć ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj i szklanką wycinaj kółka. Na każdym kółku kładź po kawałku truskawki i zlepiamy,jeśli truskawki są dość spore przekrój je na pół.
Knedle gotuj w osolonej wrzącej wodzie. Wyjmuj ok 5 minut od momentu wypłynięcia.
Podawaj z jogurtem,śmietaną,masełkiem,sosem truskawkowym na co tylko masz ochotę ;)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka