piątek, 29 maja 2015

Surówka z rzodkiewki


Składniki:
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka soku z cytryny
Rzodkiewkę umyj i pokrój w kostkę.
Natkę umyj i drobno posiekaj. 
Rzodkiewkę i natkę przełóż do miseczki,dolej oliwę,sok z cytryny,dopraw solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj.



Danie pachnące ziołami - wiosna 2015Sałatki na grillaNowalijki w kuchni

środa, 27 maja 2015

Granola czekoladowa,bez tłuszczu

Granola,to świetny dodatek do deserów,idealnie sprawdzi się jako śniadanie.Wymieszana z jogurtem i owocami.
Większość osób kupuje granole,musli itp,tylko po co, jeśli sami możemy ją zrobić. Granola jest bardzo prosta w przygotowaniu,dodatki wybieramy sami,bez żadnych sztucznych dodatków.

Składniki:

  • 4 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki miodu
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 gorzka czekolada,drobno posiekana
Piekarnik nastaw na 150 C. Wszystkie składniki,oprócz czekolady przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.Blaszkę do pieczenia, taką którą mamy w piekarniku wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż płatki owsiane.
Dokładnie rozprowadź na blaszce.
Piecz przez 30 minut,od czasu do czasu mieszając. Gdy granola będzie gotowa odstaw ją by lekko ostygła,dodaj czekoladę i wymieszaj.
Jeśli chcesz mieć całe kawałki czekolady,poczekaj gdy granola całkowicie ostygnie i dopiero wtedy dodaj czekoladę.




Domowy Wyrób

wtorek, 26 maja 2015

Pizza z truskawkami na dzień Mamy

Pizzę każdy zna i lubi..no prawie każdy. Tylko,że tradycyjna pizza jest zrobiona z ciasta drożdżowego posmarowanego sosem pomidorowym,do tego ser i różnego rodzaju dodatki.
Moja pizza jest słodko...słodka..mmm..
Spód,to kruche ciasto,na cieście serek śmietankowy,do tego sos truskawkowy i jeszcze więcej truskawek,to jak..skusicie się? ;)
Tą pizzę zrobiłam dla mamy,oprócz drobnego upominku dostała również coś słodkiego :)


Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
Z podanych składników zagnieć ciasto,uformuj kule,rozwałkuj i lekko ponakłuwać widelcem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 165 C przez ok 15 minut.
Gotowy spód odstaw by ostygł.



Sos śmietankowy:
  • 130 g serka śmietankowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki cukry
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Podane składniki przełóż do miseczki i dokładnie wymieszaj.Wyłóż na wystudzone ciasto i rozsmaruj.


Sos truskawkowy :
  • 1 szklanka truskawek,rozgniecionych widelcem
  • 3 łyżki cukru lub innego słodziku 
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
Podane składniki przełóż do rondelka i wymieszaj.Gotuj na wolnym ogniu aż truskawki zgęstnieją. Ostudź,przełóż na rozsmarowany wcześniej sos śmietankowy i rozsmaruj.


Dodatkowo:
  • kilka truskawek na wierzch,mogą być pokrojone w kostkę lub na połówki.Wszystko zależy od Was.




Milion Smaków Truskawek - druga edycja Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2015Wiosenne słodkości!

czwartek, 21 maja 2015

Mocno czekoladowe pancakes


Jak zazwyczaj wygląda moje śniadanie? Przeważnie jest,to owsianka,jakieś tosty,jajecznica,owoce,szklanka wody albo zielona herbata. Dziś miałam ochotę na coś zupełnie innego...Takie pankeiki chodziły za mną już od dawna i stało się,,zrobiłam..są pyszne 
Skusicie się ? ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 tabliczki gorzkiej Goplany,drobno posiekanej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski,oprócz czekolady wsyp suche składniki i wymieszaj.
W drugiej mniejszej misce wymieszaj ze sobą jajka i mleko,na koniec dodaj masło i jeszcze raz wymieszaj.
Mokre składniki połącz z suchymi na koniec dodając czekoladę.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni przez ok 2 minuty z obu stron.
Smacznego!


Z czekoladową nutą Kuchnia Ameryki Północnej 2015

środa, 20 maja 2015

Lody czekoladowe,bez maszynki


Domowe najlepsze..Częstujcie się ;)

Składniki :
  • 5 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka śmietanki 30 %
  • 1 laska wanilii
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 gorzka goplana
Mleko i śmietankę zagotuj,dodaj miąższ z wanilii oraz połowę cukru,pogrzej aż cukier się rozpuści.
Żółtka wraz z pozostałym cukrem ubij na parze.Nie przerywając ubijania dodawaj po trochu gorące mleko.
Zdejmij masę z ognia i ostudź.
Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.Powoli wlewaj do przestudzonej masy,delikatnie mieszając.
Lody przełóż do pojemniczków i włóż na kilka godzin do zamrażalnika.


Akcja lodowa 2015 Akcja lodowa 2015 Z czekoladową nutą

wtorek, 19 maja 2015

Owsianka na mleczku kokosowym z mango,imbirem i kokosem.


Składniki:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 mango,obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 jabłko,obrane i pokrojone w kostkę
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2-3 łyżki syropu z agawy
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 szklanki wody
Dodatkowo do posypania migdały i wiórki z kokosa


W średniej wielkości rondelku zagotuj wodę,dodaj płatki owsiane i sól.
Zagotuj,zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.Dodaj jabłka i gotuj przez następne 15-20 minut,od czasu do czasu mieszając.
Na koniec dodaj imbir,syrop z agawy,mleczko kokosowe,sok z limonki i mango.
Wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok 5 minut.
Owsiankę przełóż do miseczek. Podawaj z migdałami i kokosem.



Tydzień z owsianką

Indian Bazaar


Od niedawno zaczęłam współpracę z Indian bazaar i prawdę mówiąc,bardzo się z tego cieszę!. 
Jak sami się domyślacie Indian bazaar jest,to sklep internetowy który oferuje produkty indyjskie,oprócz tego,że możemy zrobić zakupy online,Indian bazaar posiada również sklep stacjonarny,który mieści się w Raszynie,wiec jeśli mieszkacie gdzieś w okolicy warto się tam wybrać.
Sklep posiada bardzo szeroki asortyment od przypraw,kasz,ryżu,napojów,herbat,słodyczy po kadzidełka i kosmetyki,a do tego ceny,w porównaniu z niektórymi sklepami są przystępne.
Osobiście jestem fanką kuchni indyjskiej,jak i ogólnie kuchni wschodu.
Problem jest zawsze ten sam,,nie wszystko można dostać w zwykłym sklepie. Nawet,w niektórych większych marketach, co prawda jakąś część np przypraw jesteśmy w stanie dostać,,ale niestety to tylko mały procent.
Na pewno problem mają osoby mieszkające w mniejszych miejscowościach.
Na przeciw klientom wychodzi Indian bazaar. :)
Pełną ofertę sklepu znajdziecie tutaj KLIK


Powiem Wam,że od zawsze marzy mi się podróż do Indii,spróbowanie tych wszystkich smakołyków,podpatrzyć jak to się robi tak oryginalnie..
Indie urzekają smakiem,zapachem,kolorem..kulturą,ludźmi.
Mam nadzieje,że kiedyś mi się uda i znajdę się gdzieś w Indiach np na Goa :)








poniedziałek, 18 maja 2015

Babeczki czekoladowe z migdałami


Przyznaje się bez bicia,że uwielbiam czekoladę,szczególnie mleczną i gorzką,reszta może nie istnieć.
Przede wszystkim moją ulubioną,jeśli chodzi o czekoladę mleczną jest Goplana,i nie robię żadnej reklamy,nie. Ostatnio przeglądając różne akcje wpadła mi w oko akcja z wykorzystaniem właśnie czekolad Goplana. Takkkk.! Nie mogłam przejść obok obojętnie :D 
Taką czekoladę zjadam praktycznie na raz..no cóż..wiem,że nie zdrowo,ale nie umiem sobie odmówić :p

Składniki na babeczki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 tabliczki mlecznej goplany,posiekanej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 100 g migdałów
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
Mąkę,kakao,proszek do pieczenia oraz sodę przesiej do miski.
Dodaj cukier oraz czekoladę i wymieszaj.
W osobnej misce połącz mokre składniki,dodaj do suchych składników i wymieszaj.
Foremki do babeczek napełnij do 2/3 wysokości ciastem, W każdą babeczkę włóż kilka migdałów.
Babeczki piecz w 190 C prze ok 25 minut.



Z czekoladową nutą

piątek, 15 maja 2015

Sałatka z tortellini


Składniki:
  • 1 opakowanie tortellini
  • 1 ogórek,pokrojony w półplasterki
  • 1 czerwona cebula,pokrojona w plasterki
  • 1 brokuł ugotowany na półtwardo
  • 1 opakowanie fety,pokrojonej w kostkę
  • garść suszonych pomidorów
  • 3-4 łyżki płatków migdałów
  • 1 sos grecki

Tortellini ugotuj według przepisu na opakowaniu,brokuł podziel na różyczki. Migdały upraż na suchej patelni.
Warzywa,pomidory,ser i tortellini przełóż do salaterki.Dopraw solą i pieprzem,delikatnie wymieszaj.
Przygotuj sos grecki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotowym sosem polej sałatkę,na końcu posyp migdałami.


Sałatki na grilla

wtorek, 12 maja 2015

Gajar halwa


Składniki:
  • 1 2/3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach, u mnie 5 średnich marchewek
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki szafranu
Dodatkowo : pistacje do posypania,migdały lub orzechy nerkowca

Mleko i wodę przelej do średniego garnka i zagotuj.
Dodaj marchew,kardamon i wymieszaj. Zagotuj po czym zmniejsz ogień.
Marchewkę gotuj przez ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie do marchewki dodaj cukier,masło i szafran.Zwiększ ogień i zagotuj.

Taki deser możecie podawać na ciepło i zimno. Smacznego!

Marchewkowy zawrót głowy

Ciasto z rabarbarem w mlecznej polewie

Rabarbaarrlovvve <3  Nie wiem jak Wy,ale ja rabarbar uwielbiam!
Sezon w pełni,nie można tego nie wykorzystać. Dziś na śniadanie zrobiłam rabarbar zapiekany z kruszonką ale niestety,zdjęć się nie doczekał. Za,to mam coś innego....równie dobrego... ;)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła,roztopionego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka posiekanego rabarbaru
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła,roztopionego
Do miski włóż cukier,jajko i masło.Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę.
Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.
Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.

Polewa:

  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.





Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka