czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasteczka ryżowe


Długi weekend,to czas gdy wszyscy grillują,robią pikniki,wycieczki. Wiadomo,jeśli pogoda dopisuje.Szykujemy mięso,marynaty,koszyki,owoce,dobrze jest również przygotować coś słodkiego ale żeby przygotowanie nie zabierało zbyt dużo czasu.Proponuje ciasteczka ryżowe,przygotowane z kleika ryżowego i niech Was nie zwiedzie ten kleik,nie ma się czego bać ;) Wiem,że większości kojarzy się z papką dla dzieci,,ale taki kleik może być na prawdę smaczny.

Składniki:
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem lub konfitura

Z podanych składników zagnieć ciasto,uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wyłóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W każdym ciasteczku zrób niewielkie wgłębienie(palcem lub np końcem drewnianej łyżki)
Ciasteczka piecz w 180 C przez ok 25 minut.
Upieczone ciastka ostudź i wyłóż w wgłębienie trochę dżemu.


Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Zupa koperkowa


Składniki:
  • 2 marchewki,pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka,pokrojona w kostkę
  • 1 spore udko
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 1 liść laurowy
  • ziarenko ziela angielskiego
  • pieprz,sól do smaku
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • 1 pęczek koperku
Udko zalej ok 2 l wody,dodaj warzywa, liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz. Całość gotuj przez ok. 45  minut.
Z bulionu wyjmij ziele angielskie,liść laurowy i udko. Dodaj ryż,gotuj ok 10 minut.
Koperek posiekaj i dodaj do zupy. Śmietanę przełóż do miseczki,dodaj łyżkę zupy.Wymieszaj i wlej do garnka z zupą. 
Całość gotuj jeszcze przez chwilę.

piątek, 24 kwietnia 2015

Mielone z ogórkiem kiszonym

Każdemu dobrze znane mielone. Lecz by nie popaść w nudną rutynę,,,zobaczcie sami.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,najlepiej drobiowego
  • 1 cebulka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 1-2 ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach
  • kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Ogórek i cebulę przełóż do mięsa.Dodaj namoczoną bułkę,jajko,przypraw solą i pieprzem. Wyrób masę na kotlety. Z gotowej masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron. 
Gy kotlety będą już rumiane przełóż je do niewielkiego garnka,polej odrobiną wody i przykryj pokrywką. Duś je przez ok 5 do 8 minut.

Do kotletów zamiast ogórka możesz dodać pieczarki.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w orzechowej panierce


Co dzisiaj na obiad? To pytanie zadaje codziennie,chyba każdy z nas.
Lubicie kotleciki z piersi kurczaka? Może te tradycyjne Wam się znudziły,lub po prostu chcecie czegoś nowego..W takim razie zapraszam..

Składniki:
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 3 łyżki orzechów włoskich,zmielonych
  • ok 4 łyżki zmielonej grahamki
  • przyprawy do smaku : sól,pieprz,chili,słodka papryka
  • 1 -2 łyżeczki oleju
Pierś z kurczaka pokrój w paski średniej wielkości.
Mięso przełóż do miseczki,dodaj olej i przyprawy.Wymieszaj. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 h do lodówki (najlepiej jeśli mięso przygotujemy dzień wcześniej).
Orzechy i bułkę przełóż na talerz i wymieszaj.
Kurczaka wyjmij z lodówki i po kolei,każdy kawałek obtocz w panierce. Mięso układaj w naczyniu żaroodpornym.
Gotowego kurczaka piecz w 180 C przez ok 30 minut.

wtorek, 21 kwietnia 2015

Inspirations of the day

Od zawsze marzyłam o swoim,własnym ogrodzie. Niby mam dom z ogrodem,ale to nie jest 'mój' ogród,ja go nie tworzyłam,mało w nim moich koncepcji,pomysłów. Przeszukując internet natknęłam się na kilka świetnych zdjęć..














poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Bananowa czekolada



Składniki:
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 1/2 szklanki gorzkiej czekolady,posiekanej
Banana wraz z mlekiem i śmietanką zmiksuj blenderem.
Przelej do rondelka i gotuj przez ok 4 minuty. 
Dodaj czekoladę. Gotuj na małym ogniu,cały czas mieszając aż czekolada się rozpuści.

Jeśli czekolada okaże się zbyt gęsta możesz dolać więcej mleka.

sobota, 18 kwietnia 2015

Pomidorowa z suszonymi pomidorami i białą fasolą

Jedni lubią ,drudzy wręcz nienawidzą. Pomidorowa od zawsze była jedną z moich ulubionych zup.
Mam dla Was pomidorową,ale nie taką zwykła. Zresztą zobaczcie sami ;)


Składniki:
  • puszka pomidorów
  • 2 cebule,posiekane
  • 3 ząbki czosnku,drobno posiekane
  • 120 g suszonych pomidorów
  • puszka białej fasoli
  • ok 3 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 l bulionu z kurczaka lub warzywnego
  • sól,pieprz do smaku
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • ulubiony makaron ugotowany al dente
  • olej do smażenia

Suszone pomidory zalej wrzątkiem i odstaw na ok 10 minut, po czym odcedź. 
Cebulę i czosnek zeszklij na niewielkiej ilości oleju,dodaj pomidory z puszki i wymieszaj.
Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do pomidorów na patelni. Gotuj przez ok 10 minut,od czasu do czasu mieszając.
Gotowe pomidory przełóż do garnka,dolej bulion i osączoną z zalewy fasolę.
Gotuj przez kilka minut do momentu,aż wszystko będzie już miękkie.
Natkę pietruszki posiekaj,dodaj do zupy. Dopraw solą i pieprzem. 

czwartek, 16 kwietnia 2015

Kluseczki jaglane

Z czym się je takie kluseczki? To zależy,co lubicie.
Kluseczki możecie zrobić na śniadanie,obiad lub kolację.Podać do nich można np sos,zupę,sałatkę,mi osobiście najlepiej smakują z rosołkiem :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
  • pęczek pietruszki,posiekanej
  • sól i kurkuma do smaku
  • 1 1/2 szklanki wody
Kaszę zalej wodą.Dodaj sól i kurkumę,przykryj pokrywką.
Gotuj na małym ogniu aż woda odparuje.
Gotową kaszę lekko przestudź i zmiksuj blenderem,na koniec dodaj pietruszkę.
Dłonie zmocz w wodzie i formuj kluseczki.



Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

środa, 15 kwietnia 2015

Zebra ,najlepsza!

Od jakiegoś czasu 'chodzi' za mną zebra. Pewnie każdy z Was kojarzy :)
Najlepszą zebrę jaką kiedyś jadłam kupywałam razem z mamą w pobliskiej piekarni.
Ładnie wyrośnięta,wilgotna,pasiasta,ten zapach,,na wierzchu zawsze był lukier lub polewa czekoladowa,całości dopełniała szklanka mleka :) Wypróbujcie koniecznie



Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka białej oranżady
  • 3 łyżki kakao
  • 3 łyżki mąki
Białka ubij z cukrem,połącz z żółtkami. Dodaj pozostałe składniki,oranżadę dodaj na końcu.
Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao a do drugiej 3 łyżki mąki,dokładnie wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj raz ciemne,raz jasne ciasto.
Gotowe przełóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz ok 50 minut. Do suchego patyczka.




Wiosenne słodkości!

poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Smoothie bananowe z bazylią

Wczoraj było ciasto,a dziś lekkie menu. Takie smoothie,to świetna przekąska :)

Składniki:

  • 2 banany
  • 1 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleka
  • ok 10 liści bazylii
  • 1/4 szklanki lodu
Wszystko dokładnie miksujemy:)


sobota, 11 kwietnia 2015

Kokosek

Niby dopiero były święta,ale niedziela,to niedziela. Bez kawałka czegoś słodkiego ani rusz. Co powiecie na ciasto przełożone masą budyniową i kokosem? Częstujcie się

Składniki na ciasto:

  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła
Masa I:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1 l mleka
Masa II:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
Ciasto:
Mąkę przesiej.Dodaj masło,cukier,proszek do pieczenia i posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Ciasto przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Masa I:
Ugotuj budyń,przestudź i przełóż na ciasto.
Masa II:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do przestudzenia.
Dodaj cukier,wiórki kokosowe i jajka.Dokładnie wymieszaj.
Gotową masę wyłóż na budyń i rozsmaruj.
Ciasto piecz w 180 C przez ok 40 minut.




Wiosenne słodkości!

piątek, 10 kwietnia 2015

Curry z kaszy jaglanej



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 posiekane pomidory (u mnie koktajlowe)
  • 2 liście laurowe
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka ziaren gorczycy
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 4 goździki
  • 1 laska cynamonu
  • 1/3 szklanki zielonego groszku
  • cebula,drobno posiekana
  • 2 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 2 ząbki czosnku,drobno posiekane
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki chili jalapeno
  • 1 szklanka wody
Kaszę ugotuj z 1 1/2 szklanki wody.
Oliwę rozgrzej w głębokim rondlu,dodaj kumin,nasiona musztardy,goździki,kardamon,liść laurowy i cynamon.Mieszając podsmażaj przez ok 2 minuty.
Dodaj cebulę i chili jalapeno do momentu aż cebula się zeszkli.
Dodaj kaszę i szklankę wody. Zagotuj.
Do kaszy dodaj pomidory,groszek,sól,curry,kolendrę,paprykę,kurkumę i czosnek. Gotuj przez około 10 minut. Jeśli kasza będzie za gęsta możesz dolać odrobinę wody.
Kasza jaglana, potrawa udana - I edycja

środa, 8 kwietnia 2015

Spaghetti z klopsikami

Witam po świętach. Czy Wy też macie dość ciast,,i ogólnie tego całego świątecznego jedzenia? Ja owszem TAK.
Dlatego na dziś polecam Wam proste,a przede wszystkim danie,które każdy z nas pewnie polubi.
Przy okazji,zapraszam na mojego fanpaga na FB, w końcu udało mi się go uruchomić.

Składniki na klopsiki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 900 g mielonej wołowiny
  • główka czosnku,przeciśniętego przez praskę
  • 1 roztrzepane jajko
  • sól,pieprz 
  • 2 łyżki przyprawy kuchni włoskiej,możecie również użyć świeżych ziół
  • 1 większa cebula,posiekana
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
Sos:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku,posiekana lub przeciśnięta przez praskę
  • 1 cebula,posiekana
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 puszki pomidorów krojonych
Dodatkowo:

  • ugotowany al dente makaron spaghetti
  • starty,żółty ser

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek,dodaj cebulę,czosnek. Przykryj i duś przez chwilkę,po czym odstaw by przestygło.
Do mięsa dodaj podsmażoną cebulę,zioła,sól,pieprz i jajko(jeśli,to potrzebne dodaj odrobinę bułki tartej). Uformuj klopsiki,przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na ok godzinę.
W między czasie możesz przygotować sos.
W rondelku rozgrzej oliwę,dodaj cebulę i czosnek i podsmaż. 
Dodaj pomidory,cukier,pieprz,sól i wymieszaj. Gotuj przez około 20 minut.
Klopiki wyjmij z lodówki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy. Smaż klopsiki z obu stron przez ok 10 minut.
Klopsiki przełóż do sosu i wymieszaj. 

poniedziałek, 6 kwietnia 2015

Babka szafranowa

Jak,to się mówi 'święta i po świętach'. Ciekawi mnie jak Wam Wielkanoc mija?
Co było u Was na stołach,tradycyjnie żurek,,,a może barszcz czerwony? Barszcz? Tak,,już nie raz się spotkałam z barszczem czerwonym na Wielkanoc.
Ale ja nie o tym,,Mam dla Was na prawdę super babę!
Nie dość,że ładnie wygląda,ten kolor,,a jaki zapach,,,Spróbujcie sami.


Składniki:
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1/2 laski wanilii
  • 3 szklanki mąki
  • 15 żółtek
  • 2 białka
  • szczypta szafranu
  • 50 ml spirytusu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 100 g rodzynek
  • szczypta soli
Szafran zalej spirytusem i odstaw na 2-3 dni.
Szklankę mleka zagotuj,dodaj połowę mąki i dokładnie wymieszaj. Odstaw by przestygło.
W pozostałym mleku rozpuść drożdże i wlej do ciasta.. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
W między czasie utrzyj żółtka z cukrem,a masło rozpuść.
Gdy ciasto wyrośnie dodaj żółtka,masło,sól i resztę mąki.
Wyrabiaj ciasto,a pod koniec dodaj rodzynki,szafran wraz ze spirytusem oraz posiekaną wanilię.
Z białek ubij pianę i dodaj do ciasta.Wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Babkę piecz przez ok 50 minut w 180 C.

Polewa:
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 30 g masła
  • 1/2 szklanki mleka
Składniki na polewę gotuj na małym ogniu przez ok 10 minut. Odstaw na chwilę by przestygła i polej ciasto.




Wielkanocne Smaki - edycja VBabki Wielkanocne 2015

sobota, 4 kwietnia 2015

Ślimaczki z masłem czosnkowym


Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mąki
  • ok 4 g czosnku niedźwiedziego
  • ząbek czosnku,drobno posiekany
  • szczypta soli
  • 50 g masła

Mąkę  wsyp do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,wodę,sól i łyżkę oliwy.
Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Na chwilę wyjmij ciasto z miski,i posmaruj ją resztą oliwy. Włóż ponownie ciasto,przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z czosnkami oraz solą.
Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż masło czosnkowy i dokładnie rozsmaruj.
Zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 1h do wyrośnięcia.
Piecz przez ok. 25 minut w 180 C.

czwartek, 2 kwietnia 2015

Indyjska Poha


Pewnie zastanawiacie się co,to właściwie jest ta Poha.
To nic innego jak płatki ryżowe w przyprawach,z papryczką chili i orzeszkami ziemnymi,wszystko razem jest podsmażane. Poha przede wszystkim jadana jest na zachodzie Indii,a podawana jest na śniadanie lub jako przekąska.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych, nie solonych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 papryczki chili pokrojone,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
  • kilka liści pietruszki lub kolendry
  • kilka liści curry
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek lub ghee

Płatki przepłucz zimną wodą i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy,orzechy,kumin,kurkumę i podsmaż przez chwilę.
Dodaj cebulę,paprykę,sól. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj liście curry,cukier i wymieszaj.
Dodaj osączone płatki ryżowe,wymieszaj.
Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.
Gotowe płatki przełóż do miseczek. Podawaj z kolendrą i sokiem z cytryny.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka