wtorek, 31 marca 2015

Kopytka z serem


Kopytka najlepsze robiła moja mama,,,koniec i kropka! Nie było lepszych,nawet kopytka robione przez moją babcie,mogły się 'schować' :D
Niby kopytka robię tak,jak zawsze robiła,to moja mam,to śmiem twierdzić,że moje wychodzą lepiej..
A Wy,lubicie kopytka ?

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 300 g białego sera
  • ok 1 kg ugotowanych ziemniaków
Do ziemniaków dodaj ser i rozgnieć przez praskę lub rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków.
Przygotuj stolnicę. Posyp ją odrobiną mąki,wyłóż ziemniaki.Zrób wgłębienie,dodaj jajko,sól i mąkę. Zagnieć ciasto.
Z gotowego ciasta uformuj średnie wałeczki i pokrój w kluseczki.
Gotuj w osolonej wodzie, po upływie ok 2 min od wyjmij łyżką cedzakową.


Kopytka możecie podać z ulubionym sosem,polane masłem,możecie je również obsmażyć na patelni.
Ja swoje obtaczam w bułce tartej i chwilkę podsmażam.

niedziela, 29 marca 2015

Lekko słony czekoladowiec z bananami

Połączenie ciasta czekoladowego z bananami,a do tego słone orzeszki ziemne..Kto się skusi? 


Składniki:
  • 175 g mąki
  • 3 jajka
  • 25 g kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 banany rozgniecione widelcem
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 150 g masła
  • solone orzeszki ziemne do posypania
Masło z cukrem utrzyj na puszystą masę,cały mieszając dodawaj po 1 jajku.
Czekolady rozpuść w kąpieli wodnej.
Do miski przesiej mąkę,kakao i proszek do pieczenia,przesyp do utartego masła.
Dodaj czekolady i banany.Wszystko dokładnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Wierzch posyp orzeszkami i piecz przez około 50 minut w 180 C.

piątek, 27 marca 2015

Jaglanka z truskawkami


Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 2 szklanki mleka
  • odrobina stewii
  • około 2 łyżki xylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • truskawki
Do rondelka wsyp pierwsze pięć składników,wymieszaj. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut.
Po tym czasie,gdy kasza zgęstnieje zdejmij rondelek z ognia,nie zdejmuj przykrywki i odstaw na kolejne 20 minut.
Jaglankę przełóż do miseczek, dodaj truskawki i wanilię
Jaglankę można również zrobić z innymi owocami,rodzynkami,czekoladą itp.

czwartek, 26 marca 2015

Chapati , chlebek indyjski

Jeśli kiedyś spotkaliście się z kuchnią indyjską, na pewno wiecie,że występuje tam mnóstwo chlebków typu 'flatbread'.
Ja osobiście 'zakochałam' się w kuchni orientalnej, przede wszystkim indyjskiej.
Przygotowałam dla Was popularny w Indiach chlebek Chapati.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
  • odrobina oliwy
  • mąka do obtoczenia
Mąkę przesyp do miski,mieszając stopniowo dodawaj wodę i sól. (Na początku dodaj jej troszkę więcej).Wyrób gładkie ciasto.
Wyrobione posmaruj oliwą i przykryj folią spożywczą, odstaw na ok 20 minut,
Po upływie tego czasu ciasto podziel na niewielkie kuleczki i każdą obtocz w mącę, rozwałkuj na cienki placek. (wałkujemy tylko z jednej strony,nie przewracamy ciasta).
Placki smaż na rozgrzanej patelni,na średnim ogniu z obu stron.
Gdy mamy gotowy placek,zdejmujemy patelnię z ognia i na gazie kładziemy nasz placuszek.
Chlebek powinien urosnąć,coś jak 'poduszeczka'. Podsmażamy go tak przez chwilę z obu stron i zdejmujemy z ognia. Gotowe ! ;)

wtorek, 24 marca 2015

Mazurek pomarańczowy

Babki,babeczki,serniki,mazurki,jajka,pieczenie,domowe wędliny,,Bez tego święta,to nie święta. Przygotowałam dla Was mazurek pomarańczowy...częstujcie się ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 320 g cukru
  • 170 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mąkę przesiej,dodaj sól,100 g cukru,cukier waniliowy,margarynę,żółtka i zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez ok 20 minut.


Masa:
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
Owoce sparz, po czym wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Zmiksuj blenderem,dodaj pozostały cukier i wymieszaj.
Masę podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 30 minut,lekko przestudź.
Jeszcze ciepłą masą posmaruj wcześniej upieczony spód.
Udekoruj wedle uznania .


Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

poniedziałek, 23 marca 2015

Wystawa zoologiczna zoopark

W zeszłym tygodniu w Lublinie odbyła się wystawa zoologiczna.
Było mnóstwo zwierząt,różnego gatunku. Od ssaków,po gady,płazy,,,Może i trochę późno ,to tym piszę,ale całkiem o tym zapomniałam...Mam dla Was kilka zdjęć ;)








sobota, 21 marca 2015

Ciasto dla zapracowanych-bez jajek,mleka,masła,bez użycia misek,bez brudnych naczyń!

Nie możliwe ? A jednak! Tak tak,,jedyne co będziecie potrzebować,to blaszka do pieczenia i łyżka.
Ciasto równie dobrze możecie podać w święta.Wystarczy,że zrobicie polewę np czekoladową i udekorujecie np migdałami lub orzechami. Na prawdę polecam. Musiałam śpieszyć się ze zdjęciami bo ciasta co chwila ubywało :D


Składniki suche:
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre:
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka octu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotuj średniej wielkości kwadratową blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia.
Piekarnik nastaw na 175 stopni.


Suche składniki przełóż do blaszki i wymieszaj. 
Zrób 3 wgłębienia ,dwa mniejsze i jedno większe.
Do jednego wgłębienia wlej ocet,do drugiego ekstrakt waniliowy a do największego olej.Całość polej wodą i dokładnie wymieszaj.


Przełóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok 35 minut,do suchego patyczka.


Wielkanocne Wypieki

czwartek, 19 marca 2015

Sałatka ze szpinakiem


Składniki:
  • garść szpinaku,taka spora
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
  • ogórek pokrojony w półplasterki
  • 1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej

Sok i musztardę przełóż do miseczki i wymieszaj.
Warzywa przełóż do większej miseczki i wymieszaj. Na wierzchu ułóż pokrojone jajko. Polej sosem.
Smacznego! ;)

Wiosenny detoks Zielono mi!

wtorek, 17 marca 2015

Z dziećmi w kuchni

Mamy i nie tylko wiedzą,że czasem gdy my musimy np przygotować obiad bywa,że nasze pociechy się nudzą..Niby bawią się,a zaraz biegają nam 'pod nogami'. I co zrobić?
Najlepiej naszemu 'agencikowi' dać kawałek ziemniaka,kilka farbek,pędzelek i kartkę.
Robimy stempelki!
Gdy w grę wchodzą młodsze dzieci,stempelki wyciąć musi osoba dorosła ;)
Takie stempelki świetnie sprawdzą się do ozdobienia np laurki,kartki urodzinowej itd.







poniedziałek, 16 marca 2015

Babka kakaowa

Składniki:
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyża bułki tartej
Kakao ugotuj z mlekiem.
Jajka utrzyj  z cukrem i połącz z przestudzonym kakao.
Mieszając dodawaj przesianą mąkę i bułkę tartą. Pod koniec dodaj proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. 
Formę posmaruj tłuszczem,posyp bułką tartą i wyłóż nią ciasto.
Babkę piecz przez ok 40 minut w 180 stopniach.
Gdy babka przestygnie możesz ją posypać cukrem pudrem,lub udekorować lukrem.

Wielkanocne Wypieki Babki Wielkanocne 2015

sobota, 14 marca 2015

Pancakes szpinakowe


Lubicie szpinak? Naleśniki? Mam dla Was świetną propozycję śniadaniową,chociaż i nie tylko :)

Składniki:
  • 1 szklanka szpinaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
Do miski przełóż szpinak,mleko,jajko i oliwę.Wszystko dokładnie zmiksuj blenderem.
Do drugiej miski wsyp suche składniki i wymieszaj. Dodaj zmiksowany szpinak i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek.
Smacznego !


Zielono mi!

czwartek, 12 marca 2015

Wafelki czekoladowe z orzechami

Święta świętami,a co z tym co znajdzie się na naszym stole? Macie już menu?
Jak na razie,mam wstępne menu co do deserów.
Nie ważne,czy to Wielkanoc ,czy Boże Narodzenia,u mnie zawsze,ale to zawsze muszą znaleźć się wafle..Lubią je przede wszystkim młodsi smakosze ale,,i starsi,ja się oczywiście do nich zaliczam ;)

Składniki:

  • 2 paczki wafli
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2-3 łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki wody
Masło przełóż do rondelka,dolej wody. Gotuj na małym ogniu mieszając,aż składniki się połączą.
Wystudź.
Do wystudzonej masy dodaj mleko w proszku,kakao oraz orzechy. Dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka minut.
Wafle przełóż masą. Na koniec wafle przyciśnij np deseczką,i garnkiem z wodą. Odstaw na całą noc.



Wielkanocne Smaki - edycja V

wtorek, 10 marca 2015

Shrek


Składniki:
  • 2 szklanki szpinaku
  • 2 banany,pokrojone
  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki siemienia lnianego
Wszystko miksujemy. Smacznego ! ;)



Zielono mi! Wiosenny detoks

poniedziałek, 9 marca 2015

Drożdżowe bułeczki

Co powiecie na cieplutkie bułeczki z kruszonką? Idealne na kolacje,a do tego szklanka mleka.
I jak? Ktoś chętny ?:)


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 55 g cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko do posmarowania
Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
  • 40 g mąki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
Wlej masło i dalej wyrabiaj ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.

Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.

czwartek, 5 marca 2015

Jajecznica na serku wiejskim

Każdemu znane,lecz nie zawsze lubiana..jajecznica. Jeszcze kilka lat temu należałam do tej drugiej grupy,lecz z wiekiem,człowiek się zmienia. Smaki się zmieniają.
Co powiecie na takie śniadanko?

Składniki:
  • 3 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki serka wiejskiego
  • masło lub oliwa do smażenia
Wszystkie składniki (oprócz tłuszczu) umieść w misce i zbelnduj.
Jajka smaż na dobrze rozgrzanej patelni. Na koniec posyp świeżo startym pieprzem.



Wielki Post 2015

wtorek, 3 marca 2015

Babeczki podwójnie czekoladowe

Czy są na sali czekoladoholicy ?
Przyznaje się,że bez czekolady ani rusz. Co prawda nie jem czekolady zbyt często,ale jak już ową kupię,to raczej na jednej kostce się nie skończy :D
Mam dziś dla Was,coś pysznego. Babeczki,ale nie byle jakie...zresztą zobaczcie sami

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Mąkę,proszek do pieczenia i sodę przesiej do miski. Dodaj przyprawy i wymieszaj. Masło rozpuść,dodaj 1/2 połamanej czekolady,przesiane kakao i wymieszaj. Masę ostudź.
Jajka ubij z cukrem,powoli dodawaj masę czekoladową. Porcjami dodawaj jogurt i powidła,cały czas ubijając. Pod koniec dodaj suche składniki i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do papilotek. Połam resztę czekoladę i posyp babeczki. Piecz w 170 stopniach przez ok 25 minut

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka