sobota, 28 lutego 2015

Jajka zapiekane ze szpinakiem

Jeśli lubicie szpinak,tak bardzo jak ja,,to,ta propozycja śniadaniowa jest właśnie dla Was. Zapraszam!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 średnia cebula,posiekana
  • 1 puszka pomidorów,pokrojonych
  • 3 szklanki świeżego szpinaku
  • sól,pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek ok 2 łyżki + do wysmarowania kokiłek
Oliwę rozgrzej na patelni,dodaj cebulę i podsmaż na złoty kolor. Dodaj pomidory wraz z sokiem,sól,pieprz i kumin. Smaż przez ok 5 minut. Następnie dodaj szpinak i smaż mieszając przez ok 3-5 minut.
Szpinak przełóż do wysmarowanych oliwą kokiłek. Na środku każdej wyłóż jajko.
Przełóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 15 minut.



Wielki Post 2015

czwartek, 26 lutego 2015

Kartoflanka z serem


Składniki:
  • 25 dag sera żółtego,startego
  • 15 dag ulubionej szynki pokrojonej w kostkę lub niewielkie paseczki,u mnie drobiowa
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki
  • sól,pieprz
  • 1 l bulionu z kurczaka,ale może być warzywny
  • 1 posiekana w piórka cebula
  • ok 60 g selera posiekany w kostkę
  • ok 600 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • natka pietruszki posiekana ok pół pęczka
  • 1 szklanka wody
Do garnka włóż seler,ziemniaki i cebulę,dolej bulionu i wody. Wsyp natkę pietruszki,i dopraw solą i pieprzem.
Gotuj do miękkości warzyw,
W miseczce wymieszaj mleko z mąką i wlej do gotującej się zupy. Do zupy dodaj wędlinę,przemieszaj. Po czym dodaj ok 3/4 sera i gotuj aż ser się całkiem rozpuści.
Zupę przelej do miseczek i posyp pozostałym serem.

wtorek, 24 lutego 2015

Nowości

Ostatnio siedząc przy obiedzie zastanawiałam się nad kolejnymi postami,o tym co powinnam zmienić na blogu,o czym powinnam częściej pisać.
Blog,który prowadzę generalnie jest blogiem kulinarnym,ale nie samym gotowaniem żyję.
Postanowiłam,że od czasu do czasu będę pisała o bardziej kobiecych sprawach,w moim przypadku prawdopodobnie będzie,to temat paznokci,pielęgnacja,manicure.ale i nie tylko.

Uwielbiam swoje paznokcie!Dbam o to,aby zawsze były w nienagannym stanie.
A jeszcze bardziej lubię,gdy coś na tych paznokciach 'się dzieje' jest jakiś kolor :)


Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie,więc wybaczcie jeśli nie wygląda,to idealnie,ale tak czy tak ja jestem zadowolona z efektu :) Jakich lakierów użyłam: biały miss sporty i ados, Te drugie po prostu uwielbiam,nie tylko te dwa kolory ale ogólnie lakiery tej firmy. Mają ładną paletę barw,dobrze się trzymają a i cena niczego sobie,cena,to ok 5-7 zł


niedziela, 22 lutego 2015

Owsianka z amarantusa

Wolicie śniadania na słodko czy słono?
Lekkie a może,coś cięższego? Ja wole coś na słodko,a na słodko rozumiem np owsiankę!
Owsianka,to podstawa, przynajmniej u mnie. Do owsianki zazwyczaj wybieram banany lub truskawki,ale czasem lubię zaszaleć...Ty razem zamiast płatków owsianych w ruch poszedł amarantus. Taka owsianka równie dobrze może być przekąską lub deserem.I co z tego wyszło? Mega smaczne,a i zdrowe przy tym śniadanko. Wypróbujcie sami!


Składniki:
  • 2 szklanki amarantusa
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 szklanki wody
Dodatkowo:
  • miód
  • posiekane orzechy,migdały co kto woli
  • mleko (nie koniecznie) ok 1/3 szklanki
Do rondelka wsyp amarantus i dolej wody. Przykryj i zagotuj,od czasu do czasu mieszając.
Zmniejsz ognień i gotuj ok 20 do 25 minut.Pod koniec dodaj sól.
Zdejmij z gazu i odstaw na 5 minut.
Przełóż do miseczek. Możesz dodać mleka,tak jak ja to zrobiłam. Polej miodem i posyp orzechami.
Smacznego! 

Zdrowa przekąska

piątek, 20 lutego 2015

Potrawka mexicana


Składniki:
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • ok 400 g mięsa np schabu lub kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku: chili powinno go być ciut więcej..słodka papryka,czosnek,pieprz,ostra papryka,oregano,sól
  • 100 g ryżu
Mięso przełóż do miseczki,dodaj oliwę i przyprawy,wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok godzinę.
Gotowe mięso podsmaż,dodaj połowę cebuli i paprykę. Dodaj pomidory i fasolę,duś pod przykryciem przez ok 20-25 minut.
Pozostałą cebulę podsmaż na patelni,dodaj ryż,odrobinę słodkiej papryki i bulion. Gotować aż ryż zmięknie.

Meksyk od kuchni

czwartek, 19 lutego 2015

Chłopska polewka

Co kryje się pod tą nazwą? Nic innego jak kapuśniak..
Typowo polska zupa,gotowana przez nasze babcie,czasem pewnie też i mamy. Nie każdy lubi kapuśniak. Dla mnie kapuśniak jest tylko jeden,z kwaszonej kapusty. W moich stronach często gotuje się kapuśniak z białej kapusty,zabielany...ale,to nie dla mnie,wole taki kwaskowaty...


Składniki :
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 2 średnie cebule
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • ok 200 g wędzonego boczku
  • ok 200 g wędzonej kiełbasy
  • ząbek czosnku
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku
Kapustę zalej 3 l wody i zagotuj.
Boczek pokrój w kostkę a kiełbasę w plasterki. Na suchej patelni podsmaż boczek i dodaj do gotującej się kapusty.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj po czym dodaj do zupy. Zupę gotuj do momentu aż kapusta będzie miękka.
W między czasie podsmaż kiełbasę,dodaj pod koniec gotowania się zupy. Przypraw do smaku słodką papryką oraz solą. Śmietanę wymieszaj z mąką i dodaj do zupy. Zawartość garnka ponownie zagotuj cały czas mieszając.
Zupę najlepiej podawać z chlebem. Smacznego !

wtorek, 17 lutego 2015

Murzynek z powidłami

Od czego zaczynaliście swoje kulinarne podboje?
U mnie wszystko zaczęło się od murzynka :) Do dziś pamiętam mój pierwszy...Zakalec! Był smaczny,choć nie wyglądał najlepiej. To nic,kolejne wyglądały i smakowały o niebo lepiej !

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 3 łyżki kakao
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • cukier puder do posypania
Do garnka wlej mleko,olej,dodaj cukry,powidła i rozpuść.Zdejmij z ognia i ostudź.
Dodaj żółtka i ucieraj. Dodaj przesianą mąkę z kakao i sodą.połącz składniki.
Białka ubij na sztywną pianę,dodaj do ciasta i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Piecz w w 180 stopniach przez ok. 45 minut.
Przed podaniem ciasto możesz posypać cukrem pudrem.


piątek, 13 lutego 2015

Karpatka tradycyjna

"Na górze róże,
Na dole fiołki..."
Tak dziś Walentynki,jakie plany kulinarne na dziś? Czym zaskoczycie swoje połówki ? 
W moim przypadku wybrałam,coś prostego ale i smacznego.
Karpatka,delikatne ciasto,,kremowa masa...'Niebo w gębie' !

Składniki:
Ciasto :
  • 100 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
 Wodę zagotuj z masłem i solą. Wsyp mąkę i mieszaj do połączenia składników. Zdejmij ognia,przestudź.
Do ciasta miksując dodawaj po jednym jajku .
Przygotuj dwie blaszki i wyłóż je papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części i przełóż do form.
Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Ciasto piecz osobno przez ok 10 do 15 minut.

Krem:
  • 1 l mleka
  • 2 jajka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 40 dag masła
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • cukier puder do posypania
Jajka utrzyj z cukrami,dodaj przesianą mąkę i wymieszaj.
Mleko zagotuj,wlej do ubitych jajek i dokładnie wymieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw do ostudzenia.
Masło utrzyj i porcjami dodawaj krem. Wstaw na ok 30 minut do lodówki.
Krem wyłóż na jeden blat ciasta i przykryj drugim blatem. Posyp cukrem pudrem.


Przy okazji chciałam się pochwalić paczką,którą dostałam od firmy Kupiec :) Same pyszności

Walentynki. Czym TO się je? 11-17.02.2015

Co robimy,gdy się nudzimy? Pomysły mamy

Ostatnio junior dość długo chorował,zapalenie oskrzeli. Nie wiadomo dlaczego,ale dość często się,to zdarza.kupa leków,szlaban na dwa tygodnie.
Maluch się nudzi,marudzi i co robić,co robić ?
Ile można klocki układać,bajki oglądać,rysować...Wpadłam na pomysł zrobienia kuchenki.
Prosta rzecz a jak cieszy. Oczywiście junior pomagał,w większość wszystko zrobił sam.
Mama była tylko od nożyczek i zegarka ;)



środa, 11 lutego 2015

Bułeczki


Składniki:
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • ok 450 ml ciepłego mleka
  • jajka wymieszane z odrobiną wody do posmarowania
  • opcjonalnie mak,sezam itp
Cukier rozpuść w mleku,dodaj masło.Wymieszaj.
Drożdże wsyp do miseczki i dolej mleko,poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę i sól przesiej,zrób dołek i wlej drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.
Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
 Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp np makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.
Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.

wtorek, 10 lutego 2015

Turecki borek z fetą i szpinakiem

Siedzę sobie przy ciastku i herbacie.Menu obiadowe na najbliższe trzy dni zrobione,ale co dzisiejszą kolacją?
Przypomniałam sobie,że przecież mam w lodówce ciasto,ser pewnie też się znajdzie a o szpinaku nie wspomnę bo zapasy uzupełniam co chwilę. I tak powstała pyszna kolacja.
Prosto,szybko,smacznie. Polecam :)


Składniki :
  • 20 płatów ciasta typu yufka/filo
  • 1/2 szklanki sera feta
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • ok. 450 g szpinaku (użyłam mrożonego)
  • sól,pieprz
  • czarnuszka lub sezam
Do rozmrożonego szpinaku dodaj ser,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
W mniejszej misce rozbij jajka,dodaj mleko,oliwę i wymieszaj.
Średniej wielkości blaszkę do pieczenia wysmaruj masłem. Nałóż pierwszy płat ciasta i posmaruj jajkiem.Zrób tak z kolejnymi warstwami ciasto,w sumie 9 płatów.
Na 10 płacie wyłóż szpinak,rozprowadź i wyrównaj. Masło pokrój w drobną kostkę i rozłóż na szpinaku.
Połóż resztę płatów ciasta pamiętając o smarowaniu ich jajkiem.
Gdy skończy nam się ciasto resztę jajka rozsmaruj na wierzchu. Ciasto pokrój w kwadraty,posyp czarnuszką  lub sezamem.
Gotowy borek wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 stopni i pieczemy ok 30-35 minut.

sobota, 7 lutego 2015

Owocowa pasta kanapkowa z serka wiejskiego

Dzień dobry w niedzielę. Nie wiem jak Wy,ale dla mnie niedziela,to dzień lenia.
Aaa,,jak pomyślę co czeka mnie za oknem,to i wstać się nie chcę,tylko,że głód nie poczeka..i otóż to.
Czas na śniadanie. Ma być prosto,szybko,smacznie i w miarę możliwości bez zbędnych kalorii.
Co powiecie na słodką pastę kanapkową?

Składniki:
  • 1 szklanka serka wiejskiego
  • 1/2 szklanki truskawek
  • 1/2 banana
  • 1/2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki przekładamy do miseczki i miksujemy na gładką pastę. Pasta najlepiej smakuje na chlebku pełnoziarnistym,świeżej,chrupiącej bagietce a najlepiej gdy przełożymy nią domowe bułeczki :)
Smacznego!

(Nie) nudna kanapka ed II

piątek, 6 lutego 2015

Farfalle z sosem pomidorowym z mascarpone


Składniki:
  • 200 g makaronu
  • 200 g mięsa mielonego z indyka puszka pomidorów,krojonych 
  • 2 łyżki sera mascarpone 
  • bazylia,oregano
  • sól,pieprz 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 g startego sera żółtego 
  • 1-2 łyżki oleju 
  • 125 ml wody
 Makaron ugotuj al dente . Na dużą patelnię wlej olej,rozgrzej. Wrzuć czosnek a po chwili mięso,smaż do zarumienienia się mięsa.Do mięsa dodaj pomidory wraz z zalewą oraz wodę. Duś pod przykryciem przez około 15 minut. Dodaj ser mascarpone, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą,pieprzem,oregano i bazylią. Posyp żółtym serem.
Zimowy Obiad

środa, 4 lutego 2015

Smoothie czekoladowo bananowe


Składniki:
  • 1 szklanka mleka,może być sojowe lub kokosowe
  • 2 mrożone banany
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 łyżka miodu
Miksujemy i delektujemy się smakiem ;)

niedziela, 1 lutego 2015

Torcik walentynkowy

Walentynki - jedni lubią,drudzy wręcz przeciwnie. A w ,której grupie ja jestem?
Cóż jestem gdzieś pomiędzy,za walentynkami nie przepadam,ale przeciwko też nic nie mam,a niech sobie będą ;)
Takie 'prawdziwe' walentynki obchodziłam tylko raz,kilka lat temu. W ty roku wybieram się do kina,a i zrobię coś słodkiego,i na tym byłoby tyle.
Dla Was mam pyszny torcik! :


Składniki na biszkopt:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli
  • 6 łyżek wody
Białka ubij na sztywno z 6 łyżkami wody i z solą.
Cały czas ubijając dodawaj cukier. Powoli dodawaj żółtka oraz przesianą mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok 25 minut w 170 stopniach.

I warstwa:
  • 1/2 l soku z czarnej porzeczki
  • 1 budyń śmietankowy
Budyń przygotuj jak na opakowaniu używając do tego soku (nie dodawaj cukru) Przestudź.

II warstwa:
  • 1/2 l śmietanki kremowej
  • 1 galaretka cytrynowa
Galaretkę rozpuść w 3/4 szkl gorącej wody i odstaw.
Śmietankę ubij na sztywno i cały czas ubijają dodawaj tężejącą galaretkę.

PLUS:
  • 1 galaretka wiśniowa
  • opakowanie biszkoptów
  • cukier puder do posypania,choć to nie konieczne
Galaretkę rozpuść wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw by stężała.
Ciasto przekrój na pół. N wierzchniej warstwie foremkami do ciastek powycinaj serca.
Na ciasto wyłóż czerwony budyń,a na budyniu biszkopty i rozsmaruj na nich ubitą śmietanę.
Wylej tężejącą galaretkę a na to wierzch placka.
Całość możesz posypać cukrem pudrem.


Walentynkowe menu
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka