piątek, 30 stycznia 2015

Banan w miodowej pierzynce

Ostatnio było na słodko i tym razem postawiłam na słodycz,lecz tym razem w zdrowszej wersji.
Banan w miodowej pierzynce otulony masłem orzechowym,płatkami owsianymi,siemieniem..mmmm <3
Takiego banana zaserwowałam na śniadanie,ale równie dobrze sprawdzi się np jako deser

Składniki:
  • 1 banan przekrojony na pół
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka płatków owsianych lub otrębów
  • 1/2 łyżka siemienia lnianego
  • odrobina cynamonu
 
Banana obtaczamy w maśle orzechowym,po czym w płatkach/otrębach.
Przekładamy na talerz,posypujemy siemieniem i cynamonem.
Na koniec polewamy miodem.
Smacznego !


Niskokaloryczny styczeń

środa, 28 stycznia 2015

Puchate naleśniki na maślance

Witam ! Mimo,że szaro buro,to i tak humor dopisuje .
Jeszcze kilka lat temu śniadania nie jadłam wcale,wszystko zmieniło się po zakończeniu szkoły średniej..Teraz nie wyobrażam sobie dnia bez śniadania! Przeważnie są to owsianki,tosty,omlety,ale tym razem postanowiłam poszaleć i zrobić coś słodkiego.
No właśnie,a Wy jak albo czym zaczynacie swój poranek?

Składniki :
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 2 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 1/2 szklanki maślanki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko,roztrzepane 


Przygotuj dwie miski. Do jednej wsyp suche składniki i wymieszaj,do drugiej mokre i wymieszaj.
Mokre składniki dodaj do suchych i dokładnie wymieszaj.
Ciasto nakładaj łyżką na dobrze rozgrzanej patelni i smaż z obu stron na złoty kolor.
 
Moje naleśniki przełożyłam czekoladą i podałam z bananami.
A Ty jakie lubisz? :)

sobota, 24 stycznia 2015

Pieczone oponki


Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 80 g masła,rozpuszczonego
  • cukier waniliowy
  • skórka strata z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy
  • posypka
  • 3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.
Wlać masło i wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
Upieczone odstawić do ostudzenia.
Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.


Karnawałowe Słodkości!

czwartek, 22 stycznia 2015

Faworki na białym winie

Karnawał,a jak karnawał to i słodkie,,,a jak po polsku,to różnego rodzaju pączki,chrusty,,faworki,,do koloru, do wyboru.
Dzisiaj zapraszam na faworki :)

Składniki :
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki białego wina,półsłodkiego
  • cukier waniliowy
  • 300 g mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj wino i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto i ubijaj je wałkiem.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek,pokrój w paski. Na każdym pasku zrób niewielką dziurkę i przewiń koniec paska.
Faworki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.


Karnawałowe Słodkości!

niedziela, 18 stycznia 2015

Kakaowe pączusie ( bez drożdży)


Będziesz potrzebować:
  • 2 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki śmietany 18 % lub maślanki
  • ok 3 łyżki masła,rozpuszczonego
  • olej do smażenia
Do dużej miski wsyp mąkę,kakao,proszek do pieczenia,sól i wymieszaj.
W mniejszej połącz ze sobą masło,śmietanę,cukier i jajka.
Połącz ze sobą mokre i suche składniki.
Wyrobione ciasto owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę.
Po tym czasie ciasto wyłóż na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkuj ciasto na cienki placek.
Kieliszkiem wycinamy krążki.
Pączusie smażymy na rozgrzanym oleju,przez około 1 minutę z każdej strony.
Usmażone pączusie odsącz z nadmiaru tłuszczu.


Tak przygotowane pączusie możesz polukrować,posypać cukrem pudrem lub tak jak ja pozostawić je bez niczego. Dla mnie są wystarczająco słodkie bez lukru itp.
Smacznego !


Karnawałowe Słodkości!

sobota, 17 stycznia 2015

Walentynkowe inspiracje

Choć do walentynek jeszcze trochę czasu,już rozmyślam o planach.
Przygotowałam dla Was kilka inspiracji jak przystroić dom,jadalnie na kolację z drugą połową lub przyjaciółmi.




Oczywiście w tym dniu nie obyło by się bez serc,koloru czerwonego czy kwiatów .






czwartek, 15 stycznia 2015

Ciasto drożdżowe z migdałami

Dzień dobry :) Dla mnie dość dobry a i mam nadzieje,że u Was tak samo.
Pogoda iście wiosenna,już nie pamiętam żeby w styczniu termometr pokazywał prawie 10 stopni na plusie. Ale taka pogoda ma też swoje wady,tzn różnego rodzaju choróbska. Mój junior już leży w łóżeczku.
Skoro jesteśmy w domu,to trzeba czymś się zająć. Wspólne pieczenia,gotowanie zawsze się sprawdza. Mam dla Was ciasto przygotowane z małą pomocą mojego maluszka :)

Składniki:
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2,5 szklanki mąki
  • 15 dag margaryny, roztopić
  • 50 g drożdży
  • 3 jajka, rozkłócone
  • 1 op. cukru waniliowego
  • płatki migdałów ok 80 g
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • cukier puder

Mleko lekko podgrzać z cukrami i wlać do mąki,dodać jajka i wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i połączyć z ciastem. Całość zagnieść,pod koniec dodając margarynę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto połączyć z migdałami i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy.
Odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Piec przez ok 45 minut w nagrzanym piekarniku 180 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i gdy jest jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.


niedziela, 11 stycznia 2015

Racuszki na serkach homogenizowanych

Witam niedzielnie, jesteście po czy przed śniadaniem?
Jeśli przed mam dla Was propozycję nie do odrzucenia,a mianowicie racuszki.
Jeżeli jesteście już po,nic nie szkodzi żeby je zrobić na deser np po obiedzie.
  • 2 waniliowe serki homogenizowane
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                    
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę wraz z solą,żółtka utrzyj na kogel mogel z cukrem.
Do ubitej piany stopniowo dodawaj żółtka,serki i mąkę,cały czas mieszając.
W głębokiej patelni rozgrzej łuszcz. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu i od razu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

czwartek, 8 stycznia 2015

Smoothie pomarańczowo bananowe

Będziesz potrzebować:

  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka jogurtu waniliowego lub greckiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 banan pokrojony
Wszystko razem miksujemy. Smacznego!

wtorek, 6 stycznia 2015

Vegan curry


Składniki :
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • czerwona cebula drobno pokrojona
  • puszka ciecierzycy,jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą,tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają
  • 3 główki czosnku,drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 szklanka bulionu z warzyw lub wody
  • 1 mała cukinia
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mały goździk
  • 1 łyżeczka kurkumy
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy,dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę,smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.
Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.
Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę,cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.


Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad Zimowy obiad wegański

niedziela, 4 stycznia 2015

Szarlotka sypana wg Ewy Wachowicz

Tak wiem,wiem,,to już nie pierwsza szarlotka....i nie ostatnia ha!
Uwielbiam.
Jakiś czas temu przeglądając różne blogi zauważyłam,że strasznie popularna jest tzw. szarlotka sypana.
'Ale jak?' Tak właśnie sobie pomyślałam..Więc zaczęłam czytać. Ciasto na pierwszy rzut oka wydało mi się wyglądać apetycznie a i do tego jest naprawdę proste.
Więc na co jeszcze czekam? Czas i na mnie! I oto jest moja szarlotka sypana.
Długo szukałam przepisu,który wyda mi się idealny. Znalazłam.
Przepis pochodzi ze strony Ewy Wachowicz i muszę przyznać,że takiego efektu po tym cieście się nie spodziewałam.
Jest pyszne! Najlepiej smakuje podawane na ciepło a dodatek lodów sprawi,że będzie,to deser idealny.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kaszy manny
  • 1 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 1/2 kg jabłek,umytych
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 150 g masła(zimnego)startego na grubych oczkach
  • 3 łyżki cukru
Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach,odsącz sok.
Dodaj cynamon,cukier i dokładnie wymieszaj.
Wszystkie sypkie składniki wymieszać i podzielić na trzy części.
Formę do pieczenia wysmaruj masłem i posyp bułką tartą.
Wyłóż pierwszą część ciasta,na to jabłka. Następną część ciast,jabłka i trzecią część ciasta.
Wierzch posyp startym masłem.
Piec w temp 180 stopni przez około 55 minut.

piątek, 2 stycznia 2015

Mój pierwszy, Piernik staropolski


Pierwszy post w Nowy Roku .Oby ten rok był lepszy od poprzedniego !
Gdzie spędzaliście tegorocznego Sylwestra? W tym roku postanowiłam zostać w domu,a coo.
Prawdę mówiąc nie miałam ochoty na imprezy.
Po świątecznych porządkach w lodówce,został mi kawałek piernika,i coś mi się wydaję ,że długo już nie uleży hah! 
Robiłam go pierwszy raz,miałam ochotę na taki piernik,,,prawdziwy piernik z powidłami i czekoladą.
Jak zawsze z pomocą przyszła mi Słodka Babeczka. Już sprawdziłam nie jeden jej przepis więc byłam pewna ,że nic nie może się nie udać.


Ciasto jest na dużą blachę,ja jednak użyłam mniejszej a z pozostałego ciasta zrobiłam pierniczki,które szybko znikły!


Może i nie były najpiękniejsze,ale za to smak wszystko wynagrodził :)
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka