niedziela, 13 grudnia 2015

Rolada pomarańczowa


Składniki:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • dżem pomarańczowy
  • 15 dag cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
Żółtka utrzyj z cukrem, a białka ubij na sztywną pianę. Do ubitych białek dodaj żółtka.
Mieszając dodawaj mąkę.
Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok. 15-20 minut.
Upieczoną roladę posyp odrobiną cukru pudru,przykryj wilgotną ściereczką i odwróć spodem do góry.
Roladę zwiń ze ściereczką i odstaw  do przestygnięcia.
Przestudzoną roladę rozwiń i posmaruj dżemem pomarańczowym. Zwiń roladę.
Przygotuj lukier.
Cukier puder utrzyj ze śmietaną i sokiem pomarańczowym..
Polukruj ciasto.
Dodatkowo roladę możesz np. posypać wiórkami kokosowymi lub startą skórką z pomarańczy.

15 komentarzy :

  1. Jeju, tak nie lubimy mocnych pomarańczowych smaków ale ta rolada wygląda obłędnie! Więc kawałek na pewno zjadłybyśmy ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ wspaniale się prezentuje, ten środek obłędny <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł, wygląda smakowicie :) Takie ciasto jest fajne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetnie wygląda, pomarańcze idealne na święta super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O tak! Pomarańcze zawsze! :D Rolada wygląda bosko! Mam nadzieję, że nie było zbyt ciężko z jej zawijaniem, bo mnie zawijane rzeczy nie bardzo lubią i kruszą się, i łamią. ;) W każdym razie z pewnością spróbuję! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię robić rolady,są proste. Jeszcze nigdy nie było tak żeby mi popękały czy coś :)

      Usuń
  6. Pięknie zawinięta :)
    Pomarańcze jak najbardziej na tak! Pycha :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka