wtorek, 8 grudnia 2015

Rogaliki orkiszowe


Oryginalnie powinny być 'rogaliki owsiane' . Dlaczego? 
Przepis pochodzi z bloga dziewczyn Candy Pandas. Dziewczyny do zrobienia rogalików użyły mąki owsianej,ja za to miałam sporo mąki orkiszowej więc,,tak wyszło :P
Rogaliki nadziałam powidłami,część czekoladą..inaczej dziecko nie dałoby mi żyć! 
Rogaliki posypałam wiórkami kokosowymi i cukrem trzcinowym. Pycha !

Składniki:
  • 300 g mąki może być owsiana albo orkiszowa
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • jajko
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ok 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 2-3 szczypty kurkumy
  • białko do posmarowania rogali
  • ulubiony dżem,powidła najlepiej domowe
  • coś do posypania
Masło rozpuść,odstaw by przestygło. Drożdże wymieszaj z odrobiną mleka,ksylitolem i 3 łyżkami mąki. Odstaw w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.
Jajko roztrzep z solą,dodaj sok z cytryny,kurkumę,masło i pozostałe mleko. 
Po czym dodaj mąkę i drożdże. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aby ciasto wyrosło, ok. 30-40 minut.
Gdy ciasto już nam ładnie wyrośnie dzielimy sobie ciasto na kilka części (w zależności jak duże mają być rogaliki 2-4 części). Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkujemy i wycinamy trójkąty. Na każdy trójkąt kładziemy nasze nadzienie i zwijamy rogaliki.
Rogaliki smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy np. wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 C. przez ok. 20 minut. 

9 komentarzy :

  1. Ale fajnie urosły! Z nadzieniem czy bez na pewno wyszły bardzo smaczne bo mąka orkiszowa jest genialna w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo tak,wyszły bardzo smaczne :) następnym razem spróbuje z mąką owsianą :)

      Usuń
  2. Rogaliki wyglądają kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kuszące bardzo :) ach taki widok o tej porze... niebezpieczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile dokładnie potrzeba drożdży?

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka