sobota, 19 grudnia 2015

Piernik na piwie


Pierniczenia ciąg dalszy. Był piernik z konfiturą, przyszedł czas na piernik,ale na piwie. Koniecznie spróbujcie.

Składniki:
  • 160 ml ciemnego piwa
  • 150 g miodu
  • 180 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 10 łyżek cukru
  • 2 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • 1 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Piwo zagotuj,zdejmij z ognia.
Mąkę wymieszaj z kakao,sodą,imbirem i cynamonem. 
Jajka ubij z cukrem,miodem i olejem. Nie przerywając miksowania dodawaj na przemian piwo i mąkę.
Ciasto przełóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C przez ok. 1 godzinę.


Świąteczne słodkości! 2015 Dobrze wypieczone święta

13 komentarzy :

  1. Piernik na piwie...no, no może być ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszny,,puchaty,ma swój specyficzny smak

      Usuń
  2. Świetny przepis :) Raz zrobiłam taki piernik na Guinessie, wyszedł dobry. Twój wygląda na puchaty, taki lubię :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego na piwie jeszcze nie miałyśmy okazji próbować :) Pięknie wygląda ta biała polewa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oooo to bardzo ciekawy przepis! Zapisuję na liście do zrobienia ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie powodzenia;)

      Usuń
    2. Piwo po zagotowaniu to wystudzić chyba, bo jak się wleje do jajek to się chyba zważy?
      I jaka wielkość formy?
      Zamierzam jutro zrobić... :)

      Usuń
    3. Tak piwo trzeba przestudzić. Ja swój zrobiłam w małej tortownicy,nie wiem może ma 20-22 cm. Piernik jak widać wyszedł dość wysoki,ale na spokojnie można go zrobić w nieco większej formie

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka