wtorek, 29 grudnia 2015

Pieczone mielone


Tradycyjne mielone w nieco chudszej wersji. Nie smazymy a pieczemy. Bułka tarta również jest nie potrzebna. 
Osobiscie wole tą wersje mielonych,są smaczniejsze,bardziej soczyste. 

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • jajko
Piekarnik nastaw na 180 C.
Naczynie żaroodporne delikatnie natrzyj olejem rzepakowym. 
Ziemniaka obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj mięso, i drobno posiekaną cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wyrób mięso na kotlety. Z mięsa formuj średniej wielkości kotlety i układaj w natłuszczonym naczyniu.
Kotlety piecz przez ok. 15-20 minut. Najlepiej przed wyjęciem sprawdzić czy nie są surowe.

6 komentarzy :

  1. Mniam z pewnością są pyszne, ja też czasami piekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj robiłam tradycyjne smażone, kolejnym razem wypróbuję pieczone.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczone jeszcze lepsze od tych smażonych

      Usuń
  3. O! takie też bardziej wolimy jeśli już mamy jeść mięso :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka