niedziela, 20 grudnia 2015

Barszcz czerwony z uszkami


Składniki:
Barszcz:
  • 2 kg buraków
  • 200 g marchewki
  • 1/2 kg jabłek
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 100 g suszonych śliwek
  • 4 l wody
  • 10 g majeranku
  • 2 ziarna pieprzu
  • 50 ml octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz biały
Do wody wrzuć liście laurowe,pieprz czarny,ziele angielskie. Dodaj śliwki,obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka,pokrojoną marchewkę,obrane i pokrojone buraki oraz ząbki czosnku.
Dopraw majerankiem i dolej ocet balsamiczny.
Całość zagotuj. Gotuj ok. 2 minut od momentu zagotowania.
Zdejmij z ognia,przykryj czystą,lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na całą noc.

Uszka:
  • 500 g mąki
  • 120 g suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • olej rzepakowy
Grzyby namocz w letniej wodzie przez ok. 20 minut,po czym gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut.
Grzyby drobno pokrój lub zmiel przez maszynkę. Przełóż do miski.
Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na patelni,dodaj odrobinę majeranku,białego pieprzu i soli.
Dodaj odrobinę oleju rzepakowego. Do cebuli dodaj grzyby i podduś przez chwilę. Ostudź.
Do miski wsyp mąkę,dodaj sól i wodę. Zacznij wyrabiać ciasto,dodaj odrobinę oleju i wyrób ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. 15 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrób i podziel na 3 części.
Rozwałkuj je na stolnicy posypanej mąką. Z ciasta wycinaj kwadraty i na każdym połóż odrobinę farszu,ok. 1 łyżeczkę. 
Sklej uszka. Gotowe odstaw na 10 minut.
Uszka gotuj w osolonym wrzątku i wyjmij je łyżką cedzakową po ok. 3 minutach od momentu wypłynięcia na wierzch.
Barszcz odcedź i zagotuj. Dopraw solą,białym pieprzem i octem balsamicznym.
Podawaj z uszkami.

*- przepis pochodzi z książki Pascal kontra Okrasa

Wytrawne potrawy wigilijne

10 komentarzy :

  1. Już mi się marzą te smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Barszczyk i nic więcej prócz pierogów nie potrzeba :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam pysznie, bardzo lubię taki barszczyk :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Barszcz z uszkami to moja ulubiona potrawa na wygilii :)
    Na sam widok, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U nas jakoś tak uszek sie nie jada ale chętnie byśmy ich spróbowały :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka