piątek, 20 listopada 2015

Suflet czekoladowy


Suflet. Już na samo słowo 'suflet' niektórzy kiwają głową,że się nie uda. No jak nie,jak się uda.
A co jest potrzebne by suflet wyrósł i nie opadł?
Przede wszystkim...cierpliwość,po drugie dobrej jakości składniki, po trzecie czas,trzeba go pilnować i po czwarte dobrze nagrzany piekarnik.
Tyle i tylko tyle potrzebujecie by zrobić suflet. 
Składniki muszą być świeże. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika ! 
Suflet pieczemy,gdy piekarnik nagrzeje się do odpowiedniej temperatury,sprawdzamy godzinę i czekamy. Cała filozofia ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/4 kostki masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mąki
Masło rozpuść w kąpieli wodnej,dodaj posiekaną czekoladę  i mieszaj aż składniki się połączą.
Odstaw do wystudzenia.
Jajka ubij. Dodaj cukier i ubijaj aż cukier się rozpuści. Po czym dodaj mąkę,sól i rozpuszczoną czekoladę. Delikatnie wymieszaj.
Masę przełóż do wysmarowanych masłem foremek i piecz w piekarniku  nagrzanym do 200 C przez 15 minut. Gotowe !


Jesienne słodkości!

17 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka