czwartek, 26 listopada 2015

Drożdżowa rozeta


Składniki:
  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki mąki + 100 g
  • 2 łyżki cukru
  • 90 g masła
  • szczypta soli
  • 5 g suchych drożdży
  • sok z 1 cytryny
  • 50 g cukru waniliowego
  • ok. 3/4 szklanki dżemu truskawkowego 
1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.


Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.


Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry. 
Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.



Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy. 
Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.



Jesienne słodkości!

19 komentarzy :

  1. Absolutnie wygrałaś wszystko, wygląda to niesamowicie kusząco. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, zjadłabym taką drożdżową rozetę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze to za mało powiedziane :D Musi być też bardzo pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gdyby fakt,że nie jestem sama w domu,to połowę zjadłabym ja :P

      Usuń
  4. Świetna! zjadłabym kawałeczek ze szklanką mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ja też z mleczkiem poproszę :)

      Usuń
    2. z mlekiem smakuje najlepiej :)

      Usuń
  5. haha, widziałam na FB 3 zdjęcie. nigdy bym nie zgadła co z tego wyjdzie :) a wyszło coś obłędnego i bardzo smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  6. Już ją lubimy i nam smakuje, bo drożdżowa:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka