poniedziałek, 2 listopada 2015

Chlebek na drożdżach


Składniki:
  • 1 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki miodu
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
Do miseczki wlej wodę i mleko. Dodaj miód,drożdże i wymieszaj. Odstaw by drożdże zaczęły pracować.
Do większej miski wsyp mąkę i sól,wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj. Do mąki dodaj rozczyn u wyrób ciasto.
Gotowe ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek i przykryj folią spożywczą. Ciasto odstaw na ok. 2-3 godziny aby podwoiło swoją objętość.
Dwie keksówki wysmaruj oliwą z oliwek.
Do wysmarowanych blaszek przełóż ciasto,przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
W między czasie nastaw piekarnik na 200 C.
Chlebki wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut.

12 komentarzy :

  1. Chlebek wyrośnięty super :)
    Podziwiam, bo ja jeszcze chleba sama nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tego masełko i szklanka mleka..... mniam! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmm i czego więcej chcieć? ;p

      Usuń
    2. mmm do takiego chlebka,,jedynie swojskie masełko :p

      Usuń
    3. mleko nie koniecznie,ale masełko musi być :p

      Usuń
    4. Koniecznie!!! Nie żadna margaryna czy coś w tym stylu :P

      Usuń
    5. dokładnie,ogólnie do kanapek nie używam masła itp ale kiedy już sama robię jakieś pieczywko,,,to nie ma zmiłuj :D

      Usuń
  3. Chlebuś jak malowany :) muszę wreszcie jakiś upiec...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojoj, pyszka, taki chlebek uwielbiam ! I zgadzam się, masełku musi być - koniecznie ! :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka