środa, 4 listopada 2015

Aloo baigan tarkari,curry z ziemniaków i bakłażana


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 3 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 gałązka kolendry
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka gorącej wody
Bakłażana i ziemniaki pokrój w kostkę. Każde przełóż do osobnej miseczki.
Warzywa posyp solą,kurkumą i wymieszaj. Odstaw na ok. 10 minut.
Kolendrę posiekaj. Posiekaj również cebulę i czosnek.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć ziemniaki,podsmażaj ok. 1-2 minuty i wyjmij je łyżką cedzakową. Na tym samym oleju podsmaż bakłażana, tak samo jak ziemniaki i wyjmij łyżką cedzakową.
Cebulę i czosnek wymieszaj,dodaj kolendrę w proszku i paprykę. Przyprawy wrzuć na patelnie ,na której wcześniej smażyły się warzywa i smaż kilka minut.
Po upływie ok. 5 minut dodaj warzywa i wymieszaj. Całość zalej wodą,zmniejsz ogień,przykryj pokrywką i duś przez ok. 15-20 minut.
Podawaj posypane natką kolendry,a jeśli jej nie lubisz zastąp ją natką pietruszki.

Jesień pełna warzyw

9 komentarzy :

  1. Ale pyszności, lubię takie potrawki. :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na jesień idealna,smakuje i rozgrzewa :)

      Usuń
  2. A ja ostatnio nie wiedziałam co zrobić z bakłażanem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bakłażana można przyrządzić na różne sposoby :)

      Usuń
  3. Bakłażana wyrzucić i zmienić na cukinie i jesteśmy kupione xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Aloo, czyli ziemniaki przepis fusion, trochę indyjski, trochę śródziemnomorski, mieszanka przypraw curry do warzyw - Król Kuchni firmy Stark nieodzowna

    OdpowiedzUsuń
  5. Bakłażana też byśmy wymienili na coś innego ale to kwestia upodobań i smaków:) danie jest fajne i tyle:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka