poniedziałek, 12 października 2015

Torcik czekoladowy


Tort,a raczej torcik. Niby bardzo prosty do zrobienia,czasu dużo też nie zajmuje. Mnie jednak kosztował wiele,,przede wszystkim nerwów. Miałam nie ciekawą przygodę ze śmietanką,która okazała się być..nic nie warta :P Dodam,że kupiłam dwa czy trzy opakowania i wszystkie wylądowały w koszu,ale w końcu...pomalutku...:)

Składniki :
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę,wsyp cukier i ubijając dodawaj po jednym żółtku. Na koniec wsyp mąkę i przemieszaj.
Ciasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piecz w 160 C przez ok 35 minut,tak do 45 minut. Biszkopt ostudź i przekrój na pół.

Masa:
  • tabliczka mlecznej czekolady
  • 3/4 szklanki kremówki
  • 3/4 szklanki herbaty
  • 1 łyżka rumu
Z herbaty i rumu przygotuj poncz i nasącz nim biszkopty.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wlej śmietankę i mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. 
Gdy śmietanka będzie już wystudzona ubij ją na gęstą masę.
Gotowym kremem przełóż biszkopty. Pozostałą masą wyłóż boki i wierz tortu.


Jesienne słodkości!

5 komentarzy :

  1. Nawet lekko zważona śmietana z czekoladą jest przepyszna więc na smaku nie stracił a wygląda też pięknie! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja gdy mi się zważy śmietana, biorę kawałek białej czekolady ścieram na tarce i mieszam z masą. Później trudno wyczuć co jest co :)) A torcik rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Very yummy... Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat jestem w fazie tortowej, więc jak dla mnie przepis w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. poproszę kawałeczek tak smacznego tortu :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka