sobota, 3 października 2015

Schabowe z sosem paprykowym


Składniki:
  • 4 kotlety schabowe
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka masła
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory z puszki, krojone
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka octu winnego

Cebulę obierz i posiekaj w piórka.Z papryki usuń nasiona i pokrój ją w paseczki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.


Do podsmażonej cebuli dodaj paprykę,smaż przez ok 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory z puszki i duś ok 10-15 minut,od czasu do czasu mieszając. Na koniec dopraw solą,pieprzem i oregano. Dodaj ocet winny.

Przygotuj kotlety. 

Kotlety oprósz solą,pieprzem i rozmarynem.
Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oleju. Mięso smaż z obu stron aż się zrumieni. Na koniec kotlety polej octem balsamicznym i miodem,smaż jeszcze przez chwilę. 
Kotlety podawaj z sosem paprykowym.

15 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka