piątek, 2 października 2015

Jabłka zapiekane pod kruszonką


Jesień już bardzo dobrze widać za oknami. Liście powoli się złocą,spadają. Pojawiły się orzechy..widać,to po ogrodach. Już nie wyglądają tak pięknie jak przedtem. Pogoda coraz,to chłodniejsza.Dzień coraz krótszy..Nie każdy lubi jesień,w tym ja..Często nic nam się nie chce,jesteśmy ospali.. Ja mam,na to sposób ;) Takie oto jabłuszka! 
Uwielbiam ten zapach..a i co najważniejsze,smakuje! I to jak ;)

Składniki:
  • 6 jabłek,najlepiej antonówek lub szarych renet mogą być również inne
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • szczypta soli
Jabłka obierz i pokrój na ósemki. Posyp cynamonem,kolendrą ,cukrem i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Mąkę,proszek do pieczenia przesiej. Do mąki dodaj sól,jajko i masło. Wyrób kruszonkę i posyp nią jabłka.
Jabłka piecz w 190 C przez ok 30-40 minut




Jabłko z cynamonem 2015

9 komentarzy :

  1. Pychota (: Uwielbiam wszelkie połączenia jabłek z cynamonem. Z dodatkiem kolendry jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa propozycja smakowa:) Wykorzystamy pomysł)

    OdpowiedzUsuń
  3. U-W-I-E-L-B-I-A-M-Y!!!! A w sezonie porzeczek, rabarbaru i śliwek itd. wykonujemy różne takie mieszanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Muszę to wypróbować. Uwielbiam połączenie jabłek i cynamonu

    Ps.zostałaś nominowana przeze mnie do Liebster Blog Avard :) Po więcej informacji zapraszam do mnie na blog;)
    http://freedomysoul.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuje :) to już kolejna nominacja,mimo to odpowiem :)

      Usuń
  5. Mmm, deser w sam raz do herbatki w jesienny wieczór:) Zdziwiła mnie kolendra, nigdy bym nie pomyślała, że można jej tu użyć:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka