poniedziałek, 19 października 2015

Gulasz z czerwonej fasoli



Składniki:

  • 1 szklanka czerwonej fasoli 
  • 2 liście laurowe
  • 75 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody
  • 1 czerwona papryka
  • ostra papryka do smaku
  • tymianek do smaku
  • koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
Fasolę zalej wodą i odstaw na całą noc. Zmień wodę i ugotuj na półmiękko z 1/2 cebuli, listkiem laurowym i odrobiną soli. Odsącz.
Mięso pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Przełóż do garnka. Na tym samym oleju zeszklij pozostałą cebulkę i dodaj do mięsa.
Całość zalej wodą.Dodaj pieprz,liść laurowy i pieprz. Gotuj na średnim ogniu do momentu aż mięso zacznie robić się miękkie. Do gotującego mięsa dodaj fasolę ,posiekany czosnek i paprykę. Dopraw papryczką,tymiankiem i dodaj koncentrat pomidorowy. 
Przykryj pokrywką i duś do momentu aż wszystkie składniki będą miękkie. 

Jesień pełna warzyw

8 komentarzy :

  1. A ja się czasem zastanawiam co zrobić z fasoli. Teraz już wiem :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha - takie dania w taką nieciekawą pogodę są jak zbawienie - mniam :}

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tej porze,takie dania goszczą u mnie bardzo często :)

      Usuń
  3. Sycące i rozgrzewające. O tej porze idealne :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka