piątek, 18 września 2015

Pastelowy torcik, bez pieczenia

Piątek,zbliża się weekend. Jak weekend,to wiadomo,że musi być coś słodkiego. Przygotowałam dla Was torcik,taki bez pieczenia i wiecie co...przygotowanie nie zajmie więcej jak 30 minut..no w porywach do 40 minut,dodatkowo czas chłodzenia,to razem około...półtorej..do dwóch godzin.
Świetna sprawa,gdy nie macie zbyt wiele czasu,lub nie przepadacie za pieczeniem.


Składniki:
  • 2 opakowania biszkoptów
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 łyżki cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 puszka mleka skondensowanego
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady

W szklance mleka wymieszaj budynie i cukier. Pozostałe mleko zagotuj,wlej rozpuszczony proszek i ugotuj budyń.Do gorącego budyniu dodaj galaretki wiśniowe i dokładnie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.



Masło utrzyj na puch,porcjami dodawaj przestudzony budyń.
Tortownicę wyłóż biszkoptami i wyłóż na nie masę budyniową,wyrównaj łopatką. Odstaw na kilka minut do lodówki. Na wierzchu ułóż biszkopty.
Pomarańczowe galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Mleko skondensowane przelej do miski i ubijaj mikserem przez chwilę ok 1 minutę. Po czym dodaj przestudzone galaretki. Miksuj do połączenie się składników.
Tak przygotowaną masę wyłóż na biszkopty i wyrównaj. Wstaw do lodówki by ciasto stężało.
Przed podaniem posyp startą czekoladą.




12 komentarzy :

  1. Uroczy ten torcik :) i na pewno smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale to musi być pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urooooczo wygląda :) Jeśli smakuje tak jak wygląda no to musiała być bajka :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobrze, że mój mąż nie widzi bo jeszcze by mnie zagnał do kuchni o tej porze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudny :) Ostatnio nie chce bawić mi się w pieczenie, więc ogromny plus za to, że nie trzeba go piec :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie ostatnio mam wielkiego lenia i tak o to,powstał ten torcik :)

      Usuń
  6. Bardzo lubię wykorzystywać biszkopty do szybkich słodkości. Ciacho prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma same atutu: po pierwsze kolory, które uwielbiam - pastelowe , po drugie bez pieczenia- i jak go nie uwielbiać ??? :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka