poniedziałek, 14 września 2015

Nadziane mielone


Składniki:
  • 450 g mięsa mielonego
  • jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 6 suszonych pomidorów
  • 3-5 paseczków sera camembert
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 ziemniaków
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
Ziemniaki obierz i pokrój w grubsze frytki,przełóż do miski.
Do ziemniaków dodaj zioła prowansalskie,sól,czosnek niedźwiedzi i 1 łyżkę oleju. Całość dokładnie przemieszaj. Ziemniaki przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Ziemniaki piecz przez ok 10-15 minut. W między czasie przygotuj kotlety.
Mięso mielone przełóż do miseczki i dodaj 5 łyżek wody,czosnek,jajko,bułę tartą,pieprz i odrobiną soli. Wyrób mięso na kotlety.
Mięso podziel na 3-5 części. Z każdej uformuj cienki placek. Na każdy kawałek mięsa nakładaj po kawałku pomidora i sera. Mięso sklej i uformuj kotleciki.
Kotlety smaż na pozostałej oliwię z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotleciki przełóż do frytek i piecz razem jeszcze przez ok 15 minut.

7 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka