poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Pierogi z jagodami


Składniki:
  • 600 g mąki
  • 1 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli
  • cukier
  • 1 l jagód


Zagnieć ciasto na pierogi,przykryj ściereczką i odstaw na ok 20 minut.
Ciasto rozwałkuj i wytnij krążki. Na każdy krążek kładź ok `1 łyżeczkę jagód i 1 lub 1/2 łyżeczki cukru,sklej pieroga.
Gotowe pierogi gotuj w osolonej wodzie przez ok 3 minuty od momentu wypłynięcia. 



Z dziećmi i dla dzieciLetnie owoce

14 komentarzy :

  1. te 2 łyżki oleju to gdzie dodać, do ciasta czy do wody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystkie składniki,oprócz jagód oczywiście zagniatamy na ciasto i jajek też nie daje

      Usuń
  2. Nie ma nic lepszego niż pierooogi! :-) Chociaż wolę na słono to jednak te wyglądają bajecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja daję mleko do ciasta na pierogi :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takiego ciasta jeszcze nie robiłam

      Usuń
  4. Smakowite te pierogi:) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
    Izzy

    Take it Izzy

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłyśmy a muszą być pyszne! jagódki.... mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Prawdziwie letni obiad!
    I to taki, ktory docenia sie najbardziej w dlugie, zimowe wieczory...
    :)

    Jest mi niezmiernie milo, ze bierzesz udzial w akcji 'Dla dzieci' na Mikserze
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. U mnie też pierogi...ale smażone z jagodami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smażone? takich jeszcze nie robiłam...

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka