czwartek, 13 sierpnia 2015

Cilbir


Jak w Polsce jest każdy wie. Jak śniadanie wygląda w innych krajach? Dzisiaj pod lupę wezmę Turcję,chyba dlatego,że zaraz po kuchni indyjskiej turecka należy do mojej ulubionej.W Turcji w porównaniu do innych krajów,śniadanie ,a bardzo ważne znaczenie. Tutaj na pewno możemy powiedzieć,że to najważniejszy czas w ciągu dnia,tutaj nie zaczniemy dnia bez śniadania.  Jeśli kiedyś mieliście okazje spróbować śniadania w wersji tureckiej,to na pewno wiecie jak wyglądają stoły..Dosłownie uginają się od jedzenia.
Co znajdziemy na tureckim stole? 
Na pewno znajdziecie świeże ogórki i pomidory,oliwki,chleb. Śniadanie nie obejdzie się również bez sera,popularny jest np beyaz peynir czy kasar peynir,oprócz serów znajdziecie również kiełbaski czy salami. Żeby nie było nudno na stole znajdziecie również dżemy,soki,czekoladę typu nutella. Mnie najbardziej zdziwiło podanie na śniadanie frytek,ale jak to się mówi ;co kraj,to obyczaj'.  Podobnie jak w Polsce na śniadanie podawane są również jajka np na miękko,sadzone,jajecznica z pomidorami i papryką zwana memnum. Nie zapominajmy również o herbacie i kawie. Jeśli w domu są małe dzieci w menu możemy znaleźć  również ciasteczka,kurabiye. 

Tym razem chciałabym Wam przedstawić przepis na iście sułtańskie śniadanie tj Cilbir.
Składniki:
  • 8 jajek
  • główka czosnku,posiekana
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka chili w płatkach
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
  • 100 ml octu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Do miski przełóż jogurt i czosnek,przemieszaj i odstaw na bok. Posiekaj koperek.Na patelni rozpuść masło,zdejmij z ognia i dodaj chili. Dodaj oliwę z oliwek,koperek. Przemieszaj i odstaw na bok.W garnku zagotuj wodę,dodaj wodę i ugotuj jajka w koszulkach. Ugotowane jajka przełóż na talerz.
Do miseczek przełóż część jogurtu. Na jogurt wyłóż po dwa jajka i polej pozostałym jogurtem. Posyp koperkiem i natką pietruszki. Na koniec polej roztopionym masłem z chili.
Ja swój cilbir podaję ze szczypiorkiem.




Turcja od kuchni

10 komentarzy :

  1. Najbardziej lubimy śniadania na słodko :D Ale takie pyszności zjadłybyśmy na drugie :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. śniadanie przeważnie jem na słodko,ale od czasu do czasu coś innego..:)

      Usuń
  2. Mniam! No to jest śniadanko dla mnie, na pewno by mi posmakowało:) Świetny blog, bardzo podobaja mi się przepisy, zapraszam częściej do siebie i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe danie, myslę że nawet by mi mogło zasmakować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam się,że na początku nie byłam do niego przekonana aż do czasu.. :)

      Usuń
  4. mniam podoba mi się takie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo apetycznie to wygląda - mnie jak zwykle kuszą kolory :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka