środa, 19 sierpnia 2015

Chłodnik z ogórków z migdałami


Składniki:
  • 4 szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  • 1 pęczek szczypiorku
Ogórki przełóż do miseczki. Czosnek obierz i dodaj do ogórków.
Dodaj pozostałe składniki,oprócz migdałów.
Wszystko zmiksuj blenderem i wstaw do lodówki aby się schłodziło,ok 2 godziny.
Chłodnik przelej do miseczek i posyp migdałami. Dodatkowo chłodnik można skropić oliwą z oliwek.

13 komentarzy :

  1. takie tznatziki w formie chłodniku- pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. podobne też do taratora z Bułgarii, tylko tam są orzechy włoskie zamiast migdałów... Bardzo lubię takie chłodniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. COś dobrego i to bardzo z tego chłodnika:):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niezwykle apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe smaki, chłodniki to jednak nie do końca nasza bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zdrowe, az mam wyrzuty sumienia, bo własnie "wciagnęłam" batona w bialej czekoladzie;)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka