czwartek, 2 lipca 2015

Dżem z czereśni


Przetworów szał czas zacząć. W tym roku zaczęłam od czereśni i truskawek. Dzisiaj mam dla Was dżem właśnie z czereśni. Pycha!

Składniki:
  • 4 szklanki wydrylowanych czereśni
  • sok z 1 dużej cytryny
  • 1 szklanka cukru
Czereśnie wraz z sokiem z cytryny przełóż do garnka/rondla z grubym dnem. Gotuj na średnim ogniu przez ok 30 minut,od czasu do czasu mieszając.
Dodaj cukier i gotuj przez następne 30 minut.
Przełóż do czystych słoiczków i pasteryzuj.

6 komentarzy :

  1. U mnie czereśnie też już pozamykane w słoiczkach ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobrze jest zrobić przetwory na zimę. Czereśnie jeszcze przede mną :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,ja najbardziej lubię dżemy i soki :)

      Usuń
  3. Mamy własne czereśnie ale nie na tyle aby zrobić z nich dżemy :D
    Za każdym razem kiedy zerwiemy koszyczek znikają zbyt szybko :P

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka