środa, 29 lipca 2015

Cukinia w cieście


Składniki:
  • 2 obrane i pokrojone w plastry cukinie
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 roztrzepane jajko
Sos:
  • 1 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1-2 ząbki czosnku
Najpierw przygotuj sos.
Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do jogurtu.Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok 1 godzinę.
Mąkę,wodę,jajko i sól przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju.
W cieście maczaj cukinię i smaż z obu stron na złoty kolor.

13 komentarzy :

  1. A właśnie zastanawiałam się co zrobić z dwiema cukiniami leżącymi w lodówce! :-) Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomysł super i bardzo szybkie, smaczne danie:) a jeszcze z sosikiem mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię, aż nabrałam ochoty

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ bym zjadła takich placuszków!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka :) Cukinia ma wiele zastosowań w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zazwyczaj przyrządzam cukinię w nieco inny sposób. Ścieram na tarce, dodaję jajko, mąkę, starty ser (najlepiej parmezan), pietruszkę i mnóóóóóstwo przypraw :) Takie placuszki często zastępują mi lunche w szkole :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no proszę! świetny pomysł, wypróbuje i ja :)

      Usuń
  7. Hmmm sos czosnkowy. Faktycznie to może dać bardzo przyjemny smak!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka