poniedziałek, 13 lipca 2015

Chłodnik z botwiny

Weekend i po weekendzie..Sobota i niedziela spędzona pod znakiem grillowania..Nie powiem od czasu do czasu lubię zjeść kawałek mięska z grilla,ale dwa dni z rzędu to dla mnie za dużo.
Dzisiaj coś lekkiego i na szybko.

Składniki:

  • 2 pęczki botwiny
  • 3 ogórki
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1 pęczek koperku
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • sól,pieprz i cukier do smaku
  • 5-8 łyżek wody
  • ocet do smaku
Botwinkę pokrój,przełóż do garnka i zalej ok 4 szklankami wody i gotuj przez ok 15-20 minut,ostudź.
Ogórki i rzodkiewkę pokrój w plasterki,koperek posiekaj. Wszystko przełóż do ugotowanej botwinki.
Dodaj wodę,jogurt naturalny. Przypraw do smaku octem i przyprawami.
Podawaj z jajkiem ugotowanym na twardo. 




Lekkie i szybkie dania na upalne dni

11 komentarzy :

  1. Wspaniały. Bardzo lubię różnego rodzaju chłodniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały. Bardzo lubię różnego rodzaju chłodniki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię chłodnik, szczególnie w ciepłe dni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w upały chłodnik jest najlepszy :)

      Usuń
  4. Kolor zupki piękny :) wygląda bardzo bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam chlodniki.
    szegolnie w upalny dzien, kiedy goraca zupa nie jest dobra;D
    super wyglada!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wygląda z tym jajeczkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka