środa, 17 czerwca 2015

Tarator - chłodnik bułgarski


Składniki:
  • 1 ogórek,obrany i pokrojony w kostkę
  • 1 pęczek koperku,posiekany
  • 2 ząbki czosnku,posiekane
  • 500 g jogurtu naturalnego
  • 200 ml wody
  • sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g orzechów włoskich
Wszystkie składniki oprócz oliwy i orzechów przełóż do miseczki,wymieszaj i wstaw do lodówki aby chłodnik się schłodził.
Orzechy podpraż na suchej patelni i posiekaj.
Chłodnik wyjmij z lodówki i przelej do miseczek.
Posyp orzechami i polej oliwą z oliwek.
Smacznego!


Nowalijki w kuchni

10 komentarzy :

  1. Nie mamy doświadczenia w chłodnikach bo u nas się po prostu ich nie robiło. Dlatego wierzymy, że są pyszne na słowo :P

    OdpowiedzUsuń
  2. SUPER chłodnik, nigdy się z nim nie spotkałam i bardzo chętnie wykorzystam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie wygląda! ;) Moja babcia robiła chłodniki. Teraz jakoś o nich zapomnieliśmy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie,u mnie było podobnie,jakoś za chłodnikami nigdy nie przepadałam,,aż od teraz :)

      Usuń
  4. Też taki robię, jest wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Robię bardzo podobny i jest świetną letnią zupką :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka