piątek, 5 czerwca 2015

Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami


Składniki:
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 op cukru wanilinowego
  • 1 op śnieżki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 200 ml zimnego mleka
  • 400 ml wrzątku
  • 2 szklanki pokrojonych truskawek
Białka ubij z solą. Pod koniec dodaj cukry.Cały czas ubijając dodawaj żółtka.
Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj.
Formę  wyłóż papierem do pieczenia,przelej ciasto i piec w 180 C przez ok 35 minut.
Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na pół.
Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw by ostygła.
Mleko ubij ze śnieżką,dodaj przestudzoną galaretkę i wymieszaj,
Do ubitej śmietany dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką.
Na spód biszkoptu wyłóż ubitą śmietanę,wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta.
Wstaw do lodówki na kilka godzin.
Gotowy biszkopt możecie np posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.



Milion Smaków Truskawek - druga edycja Wiosenne słodkości!
zBLOGowani.pl

8 komentarzy :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka