piątek, 1 maja 2015

Sernik na kruchym spodzie z marmoladą z pigwy


Składniki na ciasto:
  • 250 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej na stolnicę,zrób niewielkie wgłębienie i wlej śmietanę,jajko,żółtka i cukier.Dodaj posiekane masło i zagnieć ciasto, Gotowe ciasto podziel na dwie części. Jedną część ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki, Do drugiej części ciasto wsyp kakao i ponownie zagnieć,owiń w folię spożywczą i włóż do zamrażalnika na ok 1 godzinę* (tą część możecie pominąć,tak jak ja.Jak widać na zdjęciach mój sernik zrobiłam bez ciasta kakaowego).
Po ok 1 godzinie wyjmij jasne ciasto i rozwałkuj. Przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku do 200 C przez ok 15 minut.

Masa serowa:
  • 1 kg sera półtłustego trzykrotnie mielonego,może być również z wiaderka
  • 150 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 400 g marmolady z pigwy
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną z solą.
Masło przełóż do miski,dodaj cukier i żółtka.Dokładnie utrzyj. Nie przerywając ucierania powoli dodawaj ser,budyń,mąkę ziemniaczaną i aromat cytrynowy. Na koniec dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj używając przy tym łyżki.


Na przestudzony spód wyłóż marmoladę i dokładnie rozsmaruj. Wyłóż masę serową a na wierzch zetrzyj ciasto kakaowe*
Piecz w 180 C przez ok 1 godzinę.



Wiosenne słodkości! Fabryka sernika

11 komentarzy :

  1. Pyszności, nie ma to jak sernik :):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki piękny sernik! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pigwa - aromatyczny dodatek i taki świeży:)

    OdpowiedzUsuń
  4. NIe lubię sernika :(
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej jak ktoś mógł napisać, że nie lubi sernika... nie martw się Ewciu, ja Uwielbiam serniczki a Twój wygląda mega pysznie! <3 ściskam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. właśnie,,serniki są najlepsze :)

      Usuń
  6. Nigdy nie jadłyśmy marmolady z pigwy. Sernik uwielbiamy a ten magiczny składnik musi nadawać mu fajnej ciekawostki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sernik można zrobić z inną marmoladą,ale ta pigwa nie ma sobie mocnych

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka