wtorek, 12 maja 2015

Ciasto z rabarbarem w mlecznej polewie

Rabarbaarrlovvve <3  Nie wiem jak Wy,ale ja rabarbar uwielbiam!
Sezon w pełni,nie można tego nie wykorzystać. Dziś na śniadanie zrobiłam rabarbar zapiekany z kruszonką ale niestety,zdjęć się nie doczekał. Za,to mam coś innego....równie dobrego... ;)


Składniki:
Ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła,roztopionego
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka posiekanego rabarbaru
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła,roztopionego
Do miski włóż cukier,jajko i masło.Powoli miksuj dodając maślankę.W osobnej misce wymieszaj mąkę,proszek do pieczenia,sól i sodę.
Mieszając dodawaj do maślanki. Dodaj rabarbar i wymieszaj.
Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
W miseczce wymieszaj cukier i masło,polej nim wierzch ciasta.
Ciasto piecz w 170 C przez ok 45 minut,do suchego patyczka.

Polewa:

  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wszystkie składniki oprócz wanilii przełóż do rondelka. Gotuj na małym ogniu cały czas mieszając,aż polewa się zagotuje. Ostudź i polej ciasto.





Wiosenne słodkości! Rabarbarowa rewolucja

13 komentarzy :

  1. pysznie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Oj zjadłabym duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też kochamy rabarbar! Teraz wszędzie szukamy tej czerwonej odmiany ale niestety nikt jej nie posiada :/
    Ciacho wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciężko z rabarbarem,ja na szczęście mam znajomych,którzy posiadają ten rarytas na działkach :)

      Usuń
  4. Jak ja kocham takie ciasta!!!! Twoje wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Rabarbar bardzo lubię, a jeszcze w takim cieście nie sposób się nie skusić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 24x32 z tym,że ja zrobiłam ciasto z podwójnej porcji

      Usuń
  7. Uwielbiam ciasta z rabarbarem, ciekawy pomysł na polewę :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka