środa, 6 maja 2015

Maślana bułeczka,idealna na śniadanie


Chyba nie ma nic lepszego o poranku jak zapach cieplutkiego,domowego pieczywa...Może i Wy się skusicie? 

Składniki:
  • 30 g drożdży,świeżych
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 500 g mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła,roztopionego
  • mak,sezam,czarnuszka do posypania

Drożdże wkrusz do mleka,dodaj 1 łyżkę cukru i połowę mąki.Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka i jedno jajko u trzyj z pozostałym cukrem.
Gotowy rozczyn wymieszaj z masą jajeczną,masłem i pozostałą mąką.Zagnieć gładkie ciasto.
Przykryj je folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte już ciasto zagnieć,podziel na 6 części. Z każdej części uformuj wałeczek,łącz je po 3 i zapleć jak warkocz. Gotowe ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce,odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki będą gotowe posmaruj je roztrzepanym jajkiem i posyp np makiem.
Piecz w 200 C przez ok 25 minut.



Z przepisu wychodzą dwie średnie lub jedna większa bułeczka.

16 komentarzy :

  1. Takie maślane bułeczki są na pewno przepyszne. Gdyby ktoś mi je jeszcze z rana upiekł ... :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe tak,rano byłoby ciężko,ale na kolację... :)

      Usuń
  2. bardzo smaczna :) chętnie zjem taką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam. lubię takie bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja tak samo,i jeszcze żeby czasem ktoś mi taką zrobił,byłoby cudownie :D

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. oo tak,,to,taki mój smak z dzieciństwa :)

      Usuń
  5. Warkocz wprost urzekający! :) Pewnie cudnie wygląda na śniadaniowym stole :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie :) Do tego świeże mleko od krowy i wspomnienie z dzieciństwa z wizyt u dziadków gotowe :) Pycha, ściskam!

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka