wtorek, 12 maja 2015

Gajar halwa


Składniki:
  • 1 2/3 szklanki startej marchewki na średnich oczkach, u mnie 5 średnich marchewek
  • 2 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki szafranu
Dodatkowo : pistacje do posypania,migdały lub orzechy nerkowca

Mleko i wodę przelej do średniego garnka i zagotuj.
Dodaj marchew,kardamon i wymieszaj. Zagotuj po czym zmniejsz ogień.
Marchewkę gotuj przez ok 45 minut od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie do marchewki dodaj cukier,masło i szafran.Zwiększ ogień i zagotuj.

Taki deser możecie podawać na ciepło i zimno. Smacznego!

Marchewkowy zawrót głowy

11 komentarzy :

  1. Te przyprawy mnie nakręcają :} Musi świetnie smakować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda :) jako, że uwielbiam marchewki chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł :) Ależ musiało Ci pięknie pachnieć w mieszkaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taak :) uwielbiam takie deserki

      Usuń
  4. Muszę przyznać, że bardzo ciekawe danie. W dodatku przejrzałem kilka Twoich przepisów i aż się głodny zrobiłem. Na pewno będę tu częściej zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  5. My użyłyśmy startej dyni zamiast marchewki i nam dużo bardziej ta wersja smakowała :D Nie wiemy dlaczego ale z marchewką zawsze nam się mleko waży :/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka