sobota, 4 kwietnia 2015

Ślimaczki z masłem czosnkowym


Składniki:
  • 20 g drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mąki
  • ok 4 g czosnku niedźwiedziego
  • ząbek czosnku,drobno posiekany
  • szczypta soli
  • 50 g masła

Mąkę  wsyp do miski,dodaj pokruszone drożdże,cukier,wodę,sól i łyżkę oliwy.
Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
Na chwilę wyjmij ciasto z miski,i posmaruj ją resztą oliwy. Włóż ponownie ciasto,przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Masło rozetrzyj z czosnkami oraz solą.
Gotowe,wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt. Nałóż masło czosnkowy i dokładnie rozsmaruj.
Zawiń w roladę i pokrój na mniejsze kawałki.
Wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i przykryj ściereczką. Odstaw na około 1h do wyrośnięcia.
Piecz przez ok. 25 minut w 180 C.

4 komentarze :

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka