piątek, 24 kwietnia 2015

Mielone z ogórkiem kiszonym

Każdemu dobrze znane mielone. Lecz by nie popaść w nudną rutynę,,,zobaczcie sami.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,najlepiej drobiowego
  • 1 cebulka starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 jajko
  • 1-2 ogórki kiszone starte na tarce o grubych oczkach
  • kajzerka namoczona w mleku lub bułka tarta
  • sól,pieprz
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia

Ogórek i cebulę przełóż do mięsa.Dodaj namoczoną bułkę,jajko,przypraw solą i pieprzem. Wyrób masę na kotlety. Z gotowej masy formuj kotleciki i obtocz w bułce tartej.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotleciki z obu stron. 
Gy kotlety będą już rumiane przełóż je do niewielkiego garnka,polej odrobiną wody i przykryj pokrywką. Duś je przez ok 5 do 8 minut.

Do kotletów zamiast ogórka możesz dodać pieczarki.

8 komentarzy :

  1. To się nazywa połączenie:) Uwielbiam mielone w każdej wersji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kto nie lubi mielonego:) są pycha

      Usuń
  2. Pyszny miałaś obiad, mielone w takiej formie, to coć dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam takiego połączenia,ale ciekawy przepis;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ogórek kiszony na pewno fajnie przełamuje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,niby zwykły mielony,a nie zwykły ;)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka