czwartek, 23 kwietnia 2015

Kurczak w orzechowej panierce


Co dzisiaj na obiad? To pytanie zadaje codziennie,chyba każdy z nas.
Lubicie kotleciki z piersi kurczaka? Może te tradycyjne Wam się znudziły,lub po prostu chcecie czegoś nowego..W takim razie zapraszam..

Składniki:
  • 1 spora pierś z kurczaka
  • 3 łyżki orzechów włoskich,zmielonych
  • ok 4 łyżki zmielonej grahamki
  • przyprawy do smaku : sól,pieprz,chili,słodka papryka
  • 1 -2 łyżeczki oleju
Pierś z kurczaka pokrój w paski średniej wielkości.
Mięso przełóż do miseczki,dodaj olej i przyprawy.Wymieszaj. Miseczkę przykryj folią spożywczą i wstaw na 1 h do lodówki (najlepiej jeśli mięso przygotujemy dzień wcześniej).
Orzechy i bułkę przełóż na talerz i wymieszaj.
Kurczaka wyjmij z lodówki i po kolei,każdy kawałek obtocz w panierce. Mięso układaj w naczyniu żaroodpornym.
Gotowego kurczaka piecz w 180 C przez ok 30 minut.

12 komentarzy :

  1. Zgłodniałam :)
    http://malinoweciasteczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgłodniałam :)
    http://malinoweciasteczka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. świetna alternatywa dla tradycyjnych nuggetsów;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam kotletów z kurczaka, może pora zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kurczak w takiej panierce musi smakować przepysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lepiej niż ten tradycyjny,przynajmniej dla mnie :)

      Usuń
  6. Orzechowa panierka to świetne połączenie :) Miałyśmy kiedyś okazję spróbować pistacje w panierce i naprawdę nam smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo pistacje mogłyby być fajne :))

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka