czwartek, 2 kwietnia 2015

Indyjska Poha


Pewnie zastanawiacie się co,to właściwie jest ta Poha.
To nic innego jak płatki ryżowe w przyprawach,z papryczką chili i orzeszkami ziemnymi,wszystko razem jest podsmażane. Poha przede wszystkim jadana jest na zachodzie Indii,a podawana jest na śniadanie lub jako przekąska.

Składniki:
  • 2 szklanki płatków ryżowych
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżeczka nasion gorczycy
  • 1/4 szklanki orzeszków ziemnych, nie solonych
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1-2 papryczki chili pokrojone,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej papryki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • szczypta soli
  • kilka liści pietruszki lub kolendry
  • kilka liści curry
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek lub ghee

Płatki przepłucz zimną wodą i odstaw na 10 minut.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy,orzechy,kumin,kurkumę i podsmaż przez chwilę.
Dodaj cebulę,paprykę,sól. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj liście curry,cukier i wymieszaj.
Dodaj osączone płatki ryżowe,wymieszaj.
Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.
Gotowe płatki przełóż do miseczek. Podawaj z kolendrą i sokiem z cytryny.

7 komentarzy :

  1. Wygląda świetnie, nigdy nie jadłam, ale na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Płatki ryżowe z orzeszkami? to musi być super w smaku :D
    No i kolorek też bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo smaczne,polecam wypróbować :)

      Usuń
  3. Rewelacyjnie wygląda (i pewnie smakuje), takie śniadanie to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka