czwartek, 30 kwietnia 2015

Ciasteczka ryżowe


Długi weekend,to czas gdy wszyscy grillują,robią pikniki,wycieczki. Wiadomo,jeśli pogoda dopisuje.Szykujemy mięso,marynaty,koszyki,owoce,dobrze jest również przygotować coś słodkiego ale żeby przygotowanie nie zabierało zbyt dużo czasu.Proponuje ciasteczka ryżowe,przygotowane z kleika ryżowego i niech Was nie zwiedzie ten kleik,nie ma się czego bać ;) Wiem,że większości kojarzy się z papką dla dzieci,,ale taki kleik może być na prawdę smaczny.

Składniki:
  • 1 paczka kleiku ryżowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 1 cukier waniliowy 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ulubiony dżem lub konfitura

Z podanych składników zagnieć ciasto,uformuj z niego kulki wielkości orzecha włoskiego.
Wyłóż ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
W każdym ciasteczku zrób niewielkie wgłębienie(palcem lub np końcem drewnianej łyżki)
Ciasteczka piecz w 180 C przez ok 25 minut.
Upieczone ciastka ostudź i wyłóż w wgłębienie trochę dżemu.


Wiosenne słodkości!

11 komentarzy :

  1. Muszę je przetestować ,piękne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takich nie jadłam i już żałuję;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. warto zrobić,są naprawdę super :)

      Usuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie :):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Urocze ciasteczka, zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki,mam nadzieje że Ci wyjdą :)

      Usuń
  5. Kocham ciasteczka ryżowe.
    Pozdrawiam,
    fit-healthylife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis na ciastka z kleiku ryżowego widziałyśmy nie raz ale nigdy nie było nam do nich po drodze. Wyglądają przepysznie i słodko :D

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka