wtorek, 24 marca 2015

Mazurek pomarańczowy

Babki,babeczki,serniki,mazurki,jajka,pieczenie,domowe wędliny,,Bez tego święta,to nie święta. Przygotowałam dla Was mazurek pomarańczowy...częstujcie się ;)

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 320 g cukru
  • 170 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
Mąkę przesiej,dodaj sól,100 g cukru,cukier waniliowy,margarynę,żółtka i zagnieć ciasto.
Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie cienko rozwałkuj ciasto i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w 180 C przez ok 20 minut.


Masa:
  • 4 pomarańcze
  • 1 cytryna
Owoce sparz, po czym wraz ze skórką pokrój w drobną kostkę. Zmiksuj blenderem,dodaj pozostały cukier i wymieszaj.
Masę podgrzewaj na średnim ogniu przez ok 30 minut,lekko przestudź.
Jeszcze ciepłą masą posmaruj wcześniej upieczony spód.
Udekoruj wedle uznania .


Wielkanocne Wypieki Wielkanocne Smaki - edycja V

13 komentarzy :

  1. łał super - wygląda ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chętnie zapiszę i wypróbuję na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniały i z pewnością pyszny :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lekko kwaśny musy i słodki spód,,o tak,smaczny :)

      Usuń
  4. Och, taki mazurek na świątecznym stole! Marzenie :-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale pyszniasty! :) i bardzo efektowmy..

    OdpowiedzUsuń
  6. W naszych okolicach nie robi się mazurków więc nigdy nie jadłyśmy tych tradycyjnych :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie właśnie tak samo,przeważają baby drożdżowe,alee zawsze chciałam spróbować mazurka no i mam :)

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka