poniedziałek, 9 marca 2015

Drożdżowe bułeczki

Co powiecie na cieplutkie bułeczki z kruszonką? Idealne na kolacje,a do tego szklanka mleka.
I jak? Ktoś chętny ?:)


Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki
  • 55 g cukru
  • 180 ml ciepłego mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 białko do posmarowania
Kruszonka:
  • 25 g cukru
  • 25 g zimnego masła
  • 40 g mąki
Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru,dodaj połowę mleka i 1 łyżkę mąki. Odstaw na ok 15 minut.
Resztę mąki przesiej,wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj wyrośnięty zaczyn,jajko,żółtko i zagnieć ciasto.
Wlej masło i dalej wyrabiaj ciasto.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć. Podziel na mniejsze części i formuj bułeczki.
Bułeczki przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw na ok 30 minut,do wyrośnięcia.

Masło rozetrzyj z cukrem i mąką.

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp kruszonką. Piecz ok 30 minut w 190 stopniach.

13 komentarzy :

  1. Tak! szklanka mleka i koniecznie domowe powidła lub dżem truskawkowy :D
    Wymienimy się? Bułeczki za nasze domowe ferero rocher :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kusząca propozycja! żal było by odmówić :D

      Usuń
  2. jestem chętna na taką bułeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj chętnie bym zjadała taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze jeszcze takie ciepłe ;)

      Usuń
  4. Taka ciepła, na śniadanie mogłabym porwać z 2 sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. już sobie wyobrażam ten wspaniały smak i chociaż jestem po śniadaniu to zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł z kruszonką na bułeczkach :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja uwielbiam wszystko co drożdżowe :) mniam

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka