piątek, 20 lutego 2015

Potrawka mexicana


Składniki:
  • 2 papryki pokrojone w kostkę
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • ok 400 g mięsa np schabu lub kurczaka pokrojonego w kostkę
  • 2 średnie cebule pokrojone w piórka
  • szklanka wody lub bulionu warzywnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku: chili powinno go być ciut więcej..słodka papryka,czosnek,pieprz,ostra papryka,oregano,sól
  • 100 g ryżu
Mięso przełóż do miseczki,dodaj oliwę i przyprawy,wymieszaj. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok godzinę.
Gotowe mięso podsmaż,dodaj połowę cebuli i paprykę. Dodaj pomidory i fasolę,duś pod przykryciem przez ok 20-25 minut.
Pozostałą cebulę podsmaż na patelni,dodaj ryż,odrobinę słodkiej papryki i bulion. Gotować aż ryż zmięknie.

Meksyk od kuchni

6 komentarzy :

  1. Powtórzę przepis - ale bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam meksykańską kuchnię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też! zawsze smacznie i kolorowo :)

      Usuń
  3. Wygląda bardzo smacznie :) Meksykańska kuchnia jest nam obca.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie moje smaki. Wygląda zachęcająco. :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka