środa, 11 lutego 2015

Bułeczki


Składniki:
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżki soli
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • 50 g roztopionego masła
  • ok 450 ml ciepłego mleka
  • jajka wymieszane z odrobiną wody do posmarowania
  • opcjonalnie mak,sezam itp
Cukier rozpuść w mleku,dodaj masło.Wymieszaj.
Drożdże wsyp do miseczki i dolej mleko,poczekaj aż drożdże zaczną pracować.
Mąkę i sól przesiej,zrób dołek i wlej drożdże, Wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.
Wyrobione,gładkie i elastyczne ciasto przełóż do czystej miseczki i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-2 godziny.
Gdy ciasto wyrośnie przenieś je na stolnice i ugniataj przez chwilę. Z ciasta formuj bułeczki,przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
 Piekarnik nastaw na 220 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj jajkiem i posyp np makiem. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 20 minut.
Jeśli nie macie pewności czy są upieczone,wystarczy,że postukacie w spód bułki.Powinny wydać głuchy dźwięk.

10 komentarzy :

  1. Taka tam alternatywa na tłusty czwartek xD
    Nie pogardziłybyśmy owymi bułeczkami z domowymi powidłami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hah :D ja jednak wybrałam pączki,pierwsze od 2 lat :D

      Usuń
  2. Bułeczki wyglądają smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma nic lepszego nad domowe pieczywo! Nie tylko niebiańsko smakuje, ale też "perfumuje" cały dom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze ,to ujęłaś :) zapach jest niesamowity

      Usuń
  4. Muszę! muszę koniecznie jedną porwać,są zbyt kuszące,by przejść koło nich obojętnie:)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka