wtorek, 6 stycznia 2015

Vegan curry


Składniki :
  • 1 mały kalafior podzielony na różyczki
  • 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
  • czerwona cebula drobno pokrojona
  • puszka ciecierzycy,jeśli jej nie lubicie ciecierzyce możecie zastąpić białą fasolą,tak jak u mnie w domu domownicy raczej za ciecierzycą nie przepadają
  • 3 główki czosnku,drobno posiekane
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 1 szklanka bulionu z warzyw lub wody
  • 1 mała cukinia
  • szczypta mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 mały goździk
  • 1 łyżeczka kurkumy
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy,dodaj cebulę i podduś. Dodaj kalafior i paprykę,smaż przez około 5 minut do momentu gdy kalafior zacznie robić się miękki.
W między czasie na drugiej patelni rozgrzej resztę oliwy dodając czosnek i resztę przypraw.
Połącz i zdejmij z ognia z mieszanka przypraw będzie dobrze ciepła.
Do kalafiora dodaj mieszankę przypraw, ciecierzycę,cukinię i bulion. Gotuj bez przykrycia przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając.
Curry najlepiej podawać z ryżem typu basmati lub z ryżem brązowym.


Niskokaloryczny styczeń Zdrowy obiad Zimowy obiad wegański

10 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję i polecam,jest bardzo smaczne :)

      Usuń
  2. Curry wygląda pysznie! Jak tylko mi Młody pozwoli czasowo, to zapewne spróbuję :-).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W brew pozorom nie zajmuje,to dużo czasu, Jeśli zrobisz,daj znać jak wyszło :)

      Usuń
  3. Wygląda niesamowicie smakowicie :-) Chętnie zrobię tę potrawę na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, na sam widok ślinka cieknie :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie :) A kalafior świetnie komponuje się z curry :) Sama często robię podobne dania, ale zawsze dodaję jeszcze mleko kokosowe, bo wg. mnie bardzo wzbogaca smak :)

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka