niedziela, 11 stycznia 2015

Racuszki na serkach homogenizowanych

Witam niedzielnie, jesteście po czy przed śniadaniem?
Jeśli przed mam dla Was propozycję nie do odrzucenia,a mianowicie racuszki.
Jeżeli jesteście już po,nic nie szkodzi żeby je zrobić na deser np po obiedzie.
  • 2 waniliowe serki homogenizowane
  • 5 jajek
  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia                                    
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanka cukru
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Białka ubij na sztywną pianę wraz z solą,żółtka utrzyj na kogel mogel z cukrem.
Do ubitej piany stopniowo dodawaj żółtka,serki i mąkę,cały czas mieszając.
W głębokiej patelni rozgrzej łuszcz. Łyżką nakładaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoty kolor.
Placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu i od razu posyp cukrem pudrem. Smacznego!

5 komentarzy :

  1. Pycha, lubię takie racuszki, choć jem je bardzo rzadko. Może zafunduję sobie takie na tłusty czwartek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racuszki to jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń
  3. Proszę podać wagę serków homogenizowanych podanych w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. użyłam serków z biedronki,tutti jeden ma 175 g

      Usuń
  4. dziekuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka