sobota, 24 stycznia 2015

Pieczone oponki


Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • 30 g drożdży
  • 80 g masła,rozpuszczonego
  • cukier waniliowy
  • skórka strata z jednej cytryny
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • czerwony barwnik spożywczy
  • posypka
  • 3 łyżki cukru pudru + 1 szklanka
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku wraz z 1 łyżeczką mąki i cukru pudru,odstawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego zaczynu dodać dwa żółtka,cukier waniliowy, 2 i 1/2 łyżki cukru pudru,sól i skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać,po czym dodać przesianą mąkę.
Wlać masło i wyrabiać ciasto.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok 40 minut.
Wyrośnięte już ciasto rozwałkować na stolnicy,wycinać krążki. Oponki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i odstawić na ok 20 minut do wyrośnięcia.
Oponki posmarować rozkłóconym 1 białkiem i piec w 180 stopniach przez 10 do 15 minut.
Upieczone odstawić do ostudzenia.
Z reszty cukru pudru,1 białka i kilku kropel barwnika przygotować lukier.
Oponki maczać w lukrze i posypać posypką.


Karnawałowe Słodkości!

18 komentarzy :

  1. Śliczne :) Ja rok temu robiłam pączki z piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja jeszcze nie raz takie zrobię^^

      Usuń
  2. Fajnie ;) Na pewno kiedyś zrobię ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudnie :) I wyrzuty sumienia od razu mniejsze, skoro są pieczone ;)
    Dziękuję za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak i właśnie,o to mi chodziło :D

      Usuń
  4. Wyglądają uroczo :) Dużo lepiej na pewno smakują niż te pieczone w głębokim tłuszczu. Jednak my wolimy takie z nadzieniem a od pączków częściej pieczemy rogale ;) Ooooooo! i przepis na nie pojawi się dziś na naszym blogu :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak,nie są aż tak tłuste. W sumie i u mnie większość woli za tymi tradycyjnymi, ale tym razem postawiłam na lżejszą wersję :)

      Usuń
  5. ślicznie ozdobione, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne oponki ! i bez smażenia !!! uwielbiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Pieczonych jeszcze nie jadłam. Ciekawa jestem ich smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak dla mnie smakują bardziej jak,,mm ciasteczka,:))

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka