czwartek, 22 stycznia 2015

Faworki na białym winie

Karnawał,a jak karnawał to i słodkie,,,a jak po polsku,to różnego rodzaju pączki,chrusty,,faworki,,do koloru, do wyboru.
Dzisiaj zapraszam na faworki :)

Składniki :
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki białego wina,półsłodkiego
  • cukier waniliowy
  • 300 g mąki
  • olej do smażenia
  • cukier puder
Żółtka utrzyj z cukrem waniliowym. Dodaj wino i wymieszaj. Na koniec stopniowo dodawaj mąkę.
Zagnieć ciasto i ubijaj je wałkiem.
Ciasto owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkuj na cienki placek,pokrój w paski. Na każdym pasku zrób niewielką dziurkę i przewiń koniec paska.
Faworki smaż na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osusz na ręczniku papierowym i posyp cukrem pudrem.


Karnawałowe Słodkości!

5 komentarzy :

  1. nie słyszałam o takim przepisie, ale wygląda jak mój tylko zamiast śmietany masz wino, koniecznie wypróbuje :D

    http://jzabawa11.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny ten przepis.Koooocham faworki <33
    dzięki za komentarz :)
    http://adtadtadta.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka